Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Trenčiansky kraj

V bojnickej nemocnici po prvý raz zaviedli centrálny katéter

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zákrok vykonali zdravotníci na digitálnej sklopnej stene.

Bojnice 18. júna (TASR) - Zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach po prvý raz úspešne aplikovali pacientovi periférne zavedený centrálny katéter (PICC). PICC pomáha zvýšiť komfort podávania onkologickej liečby. Nemocnica o tom informovala na svojom webe.

"PICC je dlhá tenká hadička, ktorá je zavedená cez žilu v oblasti hornej končatiny pomocou ultrazvukového prístroja až do veľkých centrálnych žíl v hrudníku," priblížila nemocnica.

Katéter tak podľa nej nahradí dennú potrebu napichovania žilného vstupu, čím sa zvýši komfort pri podávaní onkologickej liečby. "Strednodobý žilný prístup môže byť pacientovi ponechaný až jeden rok," doplnila.

Zákrok vykonali zdravotníci na digitálnej sklopnej stene. Nemocnica zakúpila multifunkčný prístroj z finančnej podpory Európskej únie prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci projektu zmierňovania dopadov pandémie COVID-19. Je jediným svojho druhu v Trenčianskom kraji. Okrem prístroja NsP obstarala v rámci projektu i mobilné odberové miesto, vyšetrovaciu techniku na COVID-19, osobné auto, laparoskopickú vežu, tri EKG prístroje, defibrilátory či 60 klasických a 70 nastaviteľných akútnych lôžok.