Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V bojnickej zoo pribudla samica leoparda perzského

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Ted S. Warren

Do bojnickej zoologickej záhrady prišla v tomto období na odporúčanie európskych koordinátorov samica leoparda perzského z hannoverskej zoo. Samica Zinga II. bude partnerkou Hassanovi II.

Bojnice 22. júna (TASR) - Do bojnickej zoologickej záhrady prišla v tomto období na odporúčanie európskych koordinátorov samica leoparda perzského z hannoverskej zoo. Samica Zinga II. bude partnerkou Hassanovi II., zoo by sa tak mohla v budúcnosti dočkať potomstva tohto druhu. Informovala o tom Simona Kubičková zo Zoo Bojnice.

"Leopardica Zinga II. si musí pomaličky zvyknúť na nové prostredie, nových spoluobyvateľov pavilónu a až po jej dôkladnom udomácnení môžeme pomýšľať na predstavenie samcovi Hassanovi II.," objasnila Kubičková.

Ako priblížila, leopard perzský patrí k vzácnym ázijským poddruhom tohto zvieraťa, pôvodne sa vyskytoval na rozsiahlych územiach severovýchodného Iránu až po Pakistan. "Základné sfarbenie srsti je na rozdiel od väčšiny iných rás výrazne svetlé, krémové až sivožlté. Srsť je relatívne dlhá a hustá. Počet leopardov perzských v prírode nie je presne známy, odhaduje sa na približne 2000 jedincov. V európskych zoologických záhradách sa chová okolo 100 jedincov tohto druhu," dodala.