Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Dulove chytajú ryby podľa vlastných pravidiel, nepatria pod SRZ

Obec Dulov v Ilavskom okrese sa rozprestiera na ploche asi 550 hektárov v Ilavskej kotline na pravom brehu rieky Váh. Do severozápadnej časti katastra zasahuje územie Chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Prvá písomná zmienka o Dulove pochádza už z roku 1259, kedy sa spomína ako Dulow. Bola typickou zemianskou dedinou, od začiatku obec vlastnilo niekoľko zemianskych rodov. Pýchou Dulova je rekreačno-športový areál v lokalite Sigôtka (na snímke). Jeho súčasťou sú dve päťhektárové vodné plochy, ktoré vznikli začiatkom 90. rokov po ťažbe štrku pre výstavbu diaľnice. Rybníky sa stali vyhľadávaným miestom pre športový rybolov, o ich zarybňovanie a prevádzku sa stará urbárske spoločenstvo. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rybníky sa stali vyhľadávaným miestom pre športový rybolov, o ich zarybňovanie a prevádzku sa stará urbárske spoločenstvo.

Dulov 15. augusta (TASR) – Pýchou Dulova je rekreačno-športový areál v lokalite Sigôtka. Jeho súčasťou sú dve päťhektárové vodné plochy, ktoré vznikli začiatkom 90. rokov po ťažbe štrku pre výstavbu diaľnice. Rybníky sa stali vyhľadávaným miestom pre športový rybolov, o ich zarybňovanie a prevádzku sa stará urbárske spoločenstvo.

Podľa podpredsedu urbariátu Milana Staňa pri rybníkoch vznikli v spolupráci s obecným úradom rybárske prístrešky, neskôr tam začali vyrastať rekreačné chatky, ktorých je dnes už viac ako sto.

„Urbárska spoločnosť Dulov si vytvorila vlastnú rybársku organizáciu, nepatríme pod Slovenský rybársky zväz (SRZ). Prostredníctvom rybárskeho hospodára a rybárskej stráže riadi výbor celú činnosť športových rybníkov v zmysle zákona,“ doplnil Staňo.



Ako dodal, rybníky zarybňujú raz do roka násadou kapra z Hodonína. Každý rok vysadia na Sigôtke asi tri tony kapra v celkovej hodnote 7000 až 8000 eur. „Máme tam zanietených ľudí, ktorí sa o areál starajú. Každoročne robíme rybárske preteky pre dospelých i deti. Tešia sa vždy veľkému záujmu verejnosti. Sigôtka skrátka zbližuje ľudí,“ zdôraznil Staňo s tým, že ročne vydajú na urbársky revír asi 150 celoročných povoleniek.

Športový rybolov na Sigôtke podľa neho striktne podlieha tamojšiemu rybolovnému poriadku. Rybolov nie je prehnane komerčný, majitelia chatiek na Sigôtke areál neustále udržiavajú, zveľaďujú a starajú sa o udržiavanie poriadku. Urbariát Dulov ako spoločenstvo vlastníkov pozemkov hospodári na výmere 105 hektárov a okrem chovu rýb sa venuje ťažbe dreva, štrku a prenájmu pozemkov. Spoločenstvo má 240 podielnikov.