Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

V Hornonitrianskom múzeu radia, ako zreštaurovať rodinné pamiatky

Tridsaťročné úsilie múzejníkov pri ochrane kultúrneho dedičstva v regióne prezentuje výstava Ako plynie čas, ktorú 14. mája 2015 sprístupnili verejnosti v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Na snímke riaditeľka múzea Iveta Géczyová prezentuje hrobovú keramiku ľudí Lužickej kultúry, ktoré patria medzi vzácne archeologické pamiatky. Foto: TASR/Pavol Remiaš

V múzeu skúšali aj vedomosti návštevníkov. Zo zbierok totiž vybrali nevšedné, záhadné predmety, ktoré niekedy boli bežnou súčasťou života, ale dnes už málokto vie, na čo slúžili.

Prievidza 16. mája (TASR) – V Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi v rámci programu k Medzinárodnému dňu múzeí a Noci múzeí odborníci radia návštevníkom, ako si doma zrekonštruovať vzácne rodinné pamiatky. Reštaurátorka Soňa Beláková dnes už od rána pred vchodom do múzea vysvetľovala, ako napríklad obnoviť poškodenú keramiku. Demonštrovala to na archeologickom náleze rozbitej misky. Milena Glendová zasa prakticky ukázala, ako revitalizovať, chemicky konzervovať a obnoviť krásu starej heligónky, ktorá je zostavená z rôznych materiálov.



"Hornonitrianski múzejníci sa každoročne na deň múzeí snažia upútať návštevníkov bohatým programom. Okrem výstavy k 30. výročiu vzniku múzea, je to predovšetkým panelová výstava s názvom Na prievidzskom námestí. Vďaka starým fotografiám približuje skladbu meštianskych domov, ktoré lemovali a niektoré stále lemujú hlavné námestie. Približuje aj osud ich niekdajších obyvateľov. Už tradične vystavujú svoje mini stromčeky prievidzskí bonsajisti. V rámci podujatia konajú sa zároveň desiate Prievidzské cechové dni. Teraz na nich predstavujeme sitárov. Títo remeselníci, ktorí pôsobili nielen v Prievidzi, ale aj v okolitých dedinách, si v roku 1718 v Oslanoch založili svoj cech. Na výstave sa nachádzajú ukážky ich práce, sitá na múku, riečice na strukoviny, obilie, cedidlá na ovocné šťavy a podobne. Z nášho depozitu sme použili aj jednoduché nástroje, ktorými sitá vyrábali," vysvetlila riaditeľka múzea Iveta Géczyová.

V múzeu skúšali aj vedomosti návštevníkov. Zo zbierok totiž vybrali nevšedné, záhadné predmety, ktoré niekedy boli bežnou súčasťou života, ale dnes už málokto vie, na čo slúžili. "Vo večerných hodinách sme pre návštevníkov pripravili aj ochutnávky tradičných hornonitrianskych jedál. Okrem iných sú to melence a slíže," uzavrela Géczyová.