Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trenčiansky kraj

V kauze prievalu v bani v Novákoch vypovedal technológ o nultej komore

Baňa v Novákoch, archívne foto Foto: TASR/Pavol Remiaš

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 4 až 10 rokov.

Prievidza 2. septembra (TASR) - Existencie takzvanej nultej komory pri stenovom porube sa dotýkala výpoveď svedka Ivana Jancka na dnešnom hlavnom pojednávaní s obžalovanými v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch z novembra 2006, pri ktorom zahynuli štyria baníci. Po nej a po oboznámení prítomných s časťou listinných dôkazov odročil pojednávanie samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi na začiatok novembra.

Niekdajší technológ spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza Jancko vypracovával technologický postup aj k inkriminovanému stenovému porubu, kde došlo k prievalu. Ako už v minulosti vypovedalo viacero svedkov, blízko neho sa nachádzala takzvaná nultá komora o rozmeroch 10x10x10 metrov.

Podľa Jancka však technologický postup takýto priestor nedovoľoval. V nultej komore, ktorá nebola nikde zaznačená, neskôr došlo k závalu. Za príčinu prievalu ho vo svojom znaleckom posudku označil geológ Ján Šarík, ktorý na súde vypovedal v novembri minulého roka. Ako uviedol, tento zával komory vytvoril v nadloží veľký priestor, z ktorého odpadávali íly. "Už 14. novembra, keď to signalizovalo, že ide o haváriu, mala byť odstavená ťažba a nemali tam byť ďalší pracovníci," zdôraznil.

Na prievidzskom súde mal dnes vypovedať ešte jeden svedok, ktorý sa však nedostavil. Na pojednávanie 4. novembra by mal byť predvedený políciou, zároveň bude súd pokračovať s oboznamovaním prítomných s listinnými dôkazmi.

"V tejto veci pojednávanie kontinuálne pokračuje, osobne sa nazdávam, že okrem výsluchu jedného svedka, sú už výsluchy ukončené. Bude sa pokračovať v ďalších pojednávaniach čítaním listinných dôkazov. Koľko to bude trvať, to všetko závisí od toho, ako bude súd postupovať," skonštatoval pre TASR obhajca obžalovaných Peter Filip. Obhajoba podľa jeho slov považuje všetky výsluchy svedkov za dôležité. "Nazdávam sa, že tak ako som v úvode povedal, v tomto prípade nebolo zistené žiadne porušenie povinnosti zo strany mojich klientov. Tak výpoveďami svedkov a čítaním listinných dôkazov sa toto moje tvrdenie preukazuje," tvrdí.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.