Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V kauze tragického výbuchu v handlovskej bani padne rozsudok

Vstup do bane Handlová Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Záverečnými rečami prokurátorky, zástupkyne poškodených, ako aj oboch obhajcov obžalovaných dnes na Okresnom súde v Prievidzi pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze tragického výbuchu.

Prievidza 6. mája (TASR) - Záverečnými rečami prokurátorky, zástupkyne poškodených, ako aj oboch obhajcov obžalovaných dnes na Okresnom súde v Prievidzi pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej, ktorý je označovaný za najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku. Kým prokurátorka a zástupkyňa poškodených tvrdili, že vina trojice pracovníkov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) bola preukázaná a žiadajú pre nich tresty odňatia slobody, obhajoba žiada, aby boli ich klienti spod obžaloby oslobodení. Rozsudok vyhlási samosudca vo štvrtok 7. mája o 9.00 h.

Prokurátorka vo svojej záverečnej reči, ktorá mala dovedna 38 strán, pripomenula zvýšené riziko vzniku zápar a požiarov v bani, činy obžalovaných, výpovede pre obžalobu podstatných svedkov a znalcov. Taktiež viackrát zopakovala nepísané pravidlo, že sa v bani pri otvorenom ohni nesmie manipulovať s vetraním. Podľa jej slov z výpovedí vyplýva, že trojica pracovníkov je zodpovedná za činy, ktoré sú im kladené v obžalobe. Preto obžalovaným aj vzhľadom na poľahčujúce okolnosti navrhuje nasledovné tresty: Ladislavovi H. navrhuje trest v dolnej polovici sadzby (štyri až desať rokov odňatia slobody, pozn. TASR) v ústave s minimálnym stupňom stráženia a zákaz výkonu činnosti vedúceho bane v trvaní šesť rokov, Jozefovi T. trest v hornej polovici sadzby v ústave s minimálnym stupňom stráženia a zákaz výkonu činnosti vedúceho likvidácie havárie počas desiatich rokov a Daliborovi R. trest v hornej polovici trestnej sadzby v ústave s minimálnym stupňom stráženia a zákaz výkonu činnosti vedúceho likvidácie havárie v trvaní desať rokov.

Ivan Žilík, obhajca Ladislava H., ktorému obžaloba kladie za vinu skutočnosti týkajúce sa požiarneho vodovodu, vo svojej reči pripomenul, že sa jeho klient necíti byť vinný a mali to potvrdiť aj dôkazy. Spomenul tiež, že jeho klient bol v čase mimoriadnej udalosti na dovolenke. "Konanie môjho klienta nemohlo vyvolať všeobecné ohrozenie, udalosť sa predvídať nedala," tvrdil okrem iného.

"Ja som v úvode povedal prognózu, vyjadril som sa k podanej obžalobe a som presvedčený, že v priebehu celého dokazovania, hlavne vykonaným znaleckým dokazovaním, bolo preukázané to, že moji klienti sa žiadneho trestného činu nedopustili," zdôraznil obhajca ostatnej dvojice obžalovaných Peter Filip, ktorý taktiež poznamenal, že si nedovolí povedať, kto by mal byť za uvedený čin zodpovedný. "Prokurátorka vo svojej výpovedi povedala, že moji klienti nie sú vinní a nie sú zodpovední za vznik požiaru ani za výbuch, ktorý následne v bani nastal, ale v tejto súvislosti si myslím, že keď teda moji klienti nie sú zodpovední, tak nemajú byť prečo ani pred súd postavení. Fakt, že došlo k takejto náhlej mimoriadnej udalosti, osobne si myslím, že je taká súhra nešťastných udalostí, za ktoré nemôže niesť nikto zodpovednosť," tvrdí.

Trojica obžalovaných vo svojich záverečných rečiach skonštatovala, že im je udalosti v bani ľúto, no vinu necítia a nedopustili sa protiprávneho konania.

Zástupkyňa poškodených skonštatovala vinu obžalovaných a okrem navrhovaného trestu žiada pre poškodených náhradu škody a súdnych trov. Oslovené vdovy po baníkoch a banských záchranároch súhlasia s obžalobou, niektorým z nich sa však zdal trest pre trojicu nízky. "Pocity sú veľmi zmiešané, uvidíme, ako to dopadne zajtra o 9.00 h, ale ja sa stále snažím veriť v tú spravodlivosť. Dúfam, že to dobre dopadne," povedala po skončení súdu jedna z vdov Alena Gašparovičová. Podľa jej ďalších slov obžalovaní síce tvrdia, že sú nevinní, ale v srdci to tak necítia. "Som skutočne vo veľkom strese a dúfam, že to dobre dopadne. Aj keď nie, tak ako sme žiadali v obžalobe, ale že budú potrestaní," dodala.

Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia sú zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru v bani Handlová, Ladislav H., Jozef T. a Dalibor R., pričom posledný z nich je obžalovaný z rovnakého prečinu aj v prípade závalu v bani Nováky z novembra 2006.

Podľa znenia obžaloby sa Ladislavovi H. kladie za vinu, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Dalibor R. je obvinený z toho, že nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Nevykonal tiež evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani, a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. podľa obžaloby nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h.