Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trenčiansky kraj

V meste Prievidza realizujú postrek pohánkovca japonského

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý minuloročný postrek bol podľa nej účinný, po jeho aplikovaní je prevažná časť pohánkovca vyschnutá a jeho šírenie výrazne zredukované.

Prievidza 2. júna (TASR) - Samospráva Prievidze v tomto období pokračuje s odstraňovaním inváznych rastlín na území mesta. Chemický postrek na pohánkovec japonský zabezpečuje na to odborne spôsobilá osoba, zopakuje ho ešte na jeseň. TASR o tom vo štvrtok informoval hovorca mesta Michal Ďureje.

"Pohánkovec japonský je vysoko inváznou rastlinou, ktorá ničí zeleň na verejných priestranstvách. Jeho odstraňovanie je veľmi náročné a je potrebné ho uskutočňovať niekoľko rokov po sebe. Dôvodom je jeho charakteristický vysoko reprodukčný potenciál," uviedol Ďureje.

Rastliny sa podľa neho dokážu rýchlo šíriť vegetatívnym spôsobom, napríklad podzemkami alebo vytvárajú každoročne veľké množstvo semien s vysokou klíčivosťou.

"Chemický postrek bol na niektorých miestach v meste vykonaný už v roku 2021. Vyschnutý porast sme nechali cez zimu premrznúť a v jarných mesiacoch sme odstránili uschnuté časti rastlín," spomenula vedúca odboru stavebného poriadku, výstavby a životného prostredia mestského úradu Andrea Nikmonová.

Prvý minuloročný postrek bol podľa nej účinný, po jeho aplikovaní je prevažná časť pohánkovca vyschnutá a jeho šírenie výrazne zredukované. "Keďže stále zostali zelené časti inváznej rastliny, musíme postrek opakovať aj v tomto roku, aby sme ju postupne úplne odstránili," ozrejmila.

Prvý postrek inváznej rastliny realizoval odborník v 20. kalendárnom týždni v lokalite v blízkosti cyklotrasy pri rieke Nitra. "Opätovne ho aplikuje v intervale do dvoch týždňov od prvého postreku. Chemický postrek zabezpečí odborník aj v jesennom období," dodal Ďureje.