Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Partizánskom si so školákmi pripomenuli úmrtie M. R. Štefánika

Na snímke primátor mesta Partizánske Jozef Božik. Foto: TASR Milan Kapusta

Spomienkové zhromaždenie organizuje samospráva pravidelne v Parku M. R. Štefánika od roku 2014.

Partizánske 5. mája (TASR) - Výročie úmrtia štátnika Milana Rastislava Štefánika si vo štvrtok v Partizánskom pripomenula miestna samospráva spoločne so školákmi. Spomienkové zhromaždenie sa konalo v parku, ktorý je pomenovaný práve po astronómovi a generálovi.

"Milan Rastislav Štefánik je pre Partizánske ako najmladšie mesto prvej Československej republiky najvýznamnejšia osobnosť v kontexte formovania československej štátnosti a od roku 1993 aj slovenskej štátnosti," povedal pre TASR primátor Jozef Božik.

Štefánik spolu s Tomášom Garrigue Masarykom boli podľa neho rozhodujúce osobnosti, ktoré sa podpísali pod vznik Československa, a tým zachránili Slovensko pred násilnou maďarizáciou uhorskej časti rakúsko-uhorskej monarchie. "Preto si Štefánika pripomíname aj ako politika, štátnika a, samozrejme, aj vojaka, vedca a osobnosť, ktorá patrí nielen k najvýznamnejším v Trenčianskom kraji, na Slovensku, ale vďaka tematickým stretnutiam aj na území Českej republiky," dodal Božik.

Spomienkové zhromaždenie organizuje samospráva pravidelne v Parku M. R. Štefánika od roku 2014. Pri pamätnej tabuli sa vo štvrtok stretlo viac ako 100 obyvateľov vrátane žiakov základnej školy na Malinovského ulici.