Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

V Považskej Bystrici pribudne 50 nových lavičiek

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Obnovu lavičiek v meste budú robiť v súlade s možnosťami rozpočtu mesta. Financie potrebné na zakúpenie jednej novej lavičky sú v rozmedzí 150 až 200 eur.

Považská Bystrica 12. júla (TASR) – Počas leta pribudne v Považskej Bystrici 50 nových lavičiek na sedenie, ďalšie, ktoré sú v nevyhovujúcom stave, mesto opraví. Už počas júna odstránila samospráva najviac poškodené drevené lavičky na sídlisku SNP a popri riečke Domanižanka tečúcej centrom mesta.

Podľa hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej pre daždivé počasie robili práce na obnove náterov a výmene poškodených častí lavičiek mimo pôvodného osadenia, v zakrytých priestoroch. V súčasnosti sú lavičky opäť v užívaniaschopnom stave. "Podobné práce sa postupne robia na lavičkách v celom meste. Celkovo je v Považskej Bystrici asi 400 lavičiek, niektoré z nich sú vo veľmi zlom stave, mesto by ich preto chcelo vyradiť z evidencie, zlikvidovať a nahradiť novými. O práce sa starajú Mestské športové kluby s verejnoprospešnými pracovníkmi. V prípade potreby výmeny poškodených drevených častí pomáha aj spoločnosť Mestské lesy," uviedla Kováčiková.

Mesto by podľa nej chcelo v blízkej budúcnosti prijať koncepciu, v rámci ktorej by chcelo popremiestňovať, podopĺňať, prípadne aj dokúpiť ďalšie lavičky. Cieľom je, aby boli rovnakého typu na jednom mieste a jednotlivé časti mesta by tak boli po architektonickej stránke ucelenými komplexmi.

"Čo sa týka stavu lavičiek, najhoršie je na tom najväčšie mestské sídlisko Rozkvet. Lavičky pri bytových domoch sú tu veľmi zničené. Na ich stave sa odráža vandalizmus, ale aj ich vysoký vek, opotrebovanie je veľké. Koncentrácia obyvateľov na sídlisku Rozkvet je pritom veľká a toto sídlisko si zaslúži, aby lavičky dostali novú podobu. Ďalšou lokalitou, kde sú lavičky vo veľmi zlom stave, je priestor pred železničnou stanicou," doplnila považskobystrická hovorkyňa.

Obnovu lavičiek v meste budú robiť v súlade s možnosťami rozpočtu mesta. Financie potrebné na zakúpenie jednej novej lavičky sú v rozmedzí 150 až 200 eur. Podľa výšky schválených finančných prostriedkov sa budú lavičky v meste postupne obnovovať. Nakoľko sa v ostatných rokoch vybudovali nové ihriská a parky, vznikla aj prirodzená potreba väčšieho počtu lavičiek.

"Naším cieľom je zvýšiť počet lavičiek, aby mali ľudia v meste väčší komfort pre oddych. Lavičky budeme dopĺňať najmä na miestach, kde v posledných rokoch došlo k rozširovaniu výstavby a k nárastu počtu obyvateľov. V blízkej dobe budú postupne pribúdať, ich umiestnenie budeme v prípade potreby konzultovať so zástupcami výborov mestských častí," skonštatoval primátor Považskej Bystrice Karol Janas.