Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Trenčiansky kraj

V súťaži Dedina roka zabodovali štyri obce Trenčianskeho kraja

Najmä národnými kultúrnymi pamiatkami na svojom území je známa Klátova Nová Ves. Na snímke námestie pod Kostrínom. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Cieľom súťaže Dedina roka je najmä prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti.

Trenčín 12. októbra (TASR) – Hneď štyri obce Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) sa dostali medzi ocenené v tohtoročnej celoslovenskej súťaži vyhlásenej Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) Dedina roka 2015. Do akcie konanej v spolupráci s Ministerstvom životného prostredia Slovenskej republiky (MŽP SR), Spolkom pre obnovu dediny (SPOD) a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa tak už po ôsmy raz mohla zapojiť každá slovenská obec bez štatútu mesta.

Podľa Michaely Mitáčkovej z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trenčín-región cieľom súťaže Dedina roka je najmä prezentácia krás, jedinečnosti a úspechov vidieka, zvyšovanie povedomia občianskej spoločnosti o hodnote krajiny, originality a národnej hrdosti, ale aj zvyšovanie konkurencieschopnosti a prestíže slovenských obcí.

Víťazom hlavnej kategórie súťaže Dedina roka 2015 sa stala obec Spišský Hrhov. Na druhom mieste skončila dedina z TSK Bošáca z okresu Nové Mesto nad Váhom. Obec je preslávená najmä svojou Bošáckou pálenicou.

Bošácka slivovica je tradičným slovenským výrobkom, ktorý si vďaka výborným klimatickým podmienkam, výnimočnému technologickému postupu a s tým súvisiacej jedinečnej kvalite získal dobré meno na Slovensku i v zahraničí. V strede obce, hneď v susedstve Bošáckej pálenice, je Múzeum Bošáckej doliny približujúce kultúrno-historický obraz života v tejto doline. Oblasť okrem toho ponúka i široké možnosti turistiky, cykloturistiky, paraglidingu a mnohých ďalších outdoorových aktivít.

Obce Trenčianskeho kraja bodovali aj v rámci vedľajších kategórií súťaže Dedina roka 2015. Obec Klátova Nová Ves z okresu Partizánske získala ocenenie Dedina ako klenotnica za príkladnú starostlivosť o pamiatky hmotného kultúrneho dedičstva a ich využívanie v aktivitách obce a rozvoji turizmu. Ďalšou ocenenou obcou Trenčianskeho kraja bola obec Jablonka z okresu Myjava, ktorá získala titul Dedina ako záhrada za dlhodobú starostlivosť o krajinu so zachovaním pôvodného kopaničiarskeho prostredia. Významne ocenená bola i obec Tuchyňa z okresu Ilava, ktorá okrem titulu Dedina ako partner za iniciatívnu realizáciu projektov na všetkých úrovniach partnerstiev a aktívnu účasť občanov pri smerovaní rozvoja územia vyhrala aj v kategórii Internetové hlasovanie verejnosti.

„Myslím si, že táto súťaž poskytuje vynikajúcu príležitosť pre obce nielen v rámci podpory regionálneho rozvoja, ale zároveň napomáha rozvoju domáceho cestovného ruchu a propagácii našich obcí a regiónov doma a v zahraničí tým, že upozorňuje na ich zaujímavosti a jedinečné atribúty,“ skonštatoval predseda KOCR Trenčín-región Juraj Gerlici.