Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Už aj v Prievidzi budú môcť ľudia využívať elektrické kolobežky

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Mesto avizovalo, že sa určia lokality, v ktorých rýchlosť kolobežiek obmedzí na desať kilometrov za hodinu.

Prievidza 18. septembra (TASR) - Obyvatelia a návštevníci Prievidze budú môcť využiť na presuny po meste i elektrické kolobežky. Službu tam spustí 20. septembra v rámci Európskeho týždňa mobility súkromná spoločnosť. Informoval o tom vedúci kancelárie primátorky mesta Alojz Vlčko.

"Elektrické kolobežky rozšíria možnosti dopravy v meste. Samozrejme, je dôležité naučiť sa ich správne používať, jazdiť na nich bezpečne pri dodržaní všetkých pravidiel a správne ich parkovať. Verím, že to aj Prievidžania rýchlo zvládnu," povedala primátorka Katarína Macháčková. Tá zároveň všetkým, ktorí s kolobežkami nemajú skúsenosti, odporúča aktiváciu módu začiatočníka, ten limituje maximálnu rýchlosť na 15 kilometrov za hodinu. "Táto možnosť je k dispozícii pri potvrdení oboznámenia sa s bezpečnostnými pokynmi pred jazdou," ozrejmila.

Od úvodu pilotnej prevádzky v Prievidzi nastaví prevádzkovateľ lokality, v ktorých rýchlosť kolobežiek obmedzí na desať kilometrov za hodinu. V centre mesta bude toto obmedzenie platiť napríklad na Námestí slobody, Námestí piaristov a Pribinovom námestí, na sídlisku Zapotôčky v okolí Kostola sv. Terézie z Lisieux a na bývalom trhovisku medzi ulicami J. M. Hurbana a I. Bukovčana, na sídlisku Píly na Námestí J. C. Hronského. V mestskom parku bude zóna, v ktorej nebude možné ukončiť jazdu a zaparkovať kolobežku.

Mesto prevádzkovateľa služby - spoločnosť Bolt pozvalo aj na zasadnutie mestského zastupiteľstva 27. septembra. "Cieľom je, aby predstavil novú službu a s poslancami prebral ich prvé postrehy z pilotnej prevádzky," dodal Vlčko.