Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčíne otvorili zariadenie pre ľudí s mentálnym znevýhodnením

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavnou prioritou nového zariadenia bude podľa jeho riaditeľa Dušana Mikulca skvalitňovať a zlepšovať život ľudí s mentálnym znevýhodnením so zreteľom na ich individuálne potreby.

Trenčín 25. júna (TASR) – Galéria umení, aukčný dom a kaviareň budú súčasťou nového zariadenia sociálnych služieb pre ľudí s mentálnym znevýhodnením a duševným ochorením. Na Palackého ulici v Trenčíne ho dnes otvorila nezisková organizácia Lepší svet.

Hlavnou prioritou nového zariadenia bude podľa jeho riaditeľa Dušana Mikulca skvalitňovať a zlepšovať život ľudí s mentálnym znevýhodnením so zreteľom na ich individuálne potreby. Dôraz kladú na inklúziu týchto ľudí do väčšinovej spoločnosti. Preto súčasťou zariadenia budú aj chránené dielne - Galéria umení, Aukčný dom a Kaviarnička Lepšosvetko, ktoré im umožnia realizovať sa vo svete práce.

"Chránená dielňa kaviarnička poskytne týmto ľuďom možnosť hlbšie poznať, čo prináša práca čašníka a umožní častejšiu vzájomnú komunikáciu so širokou verejnosťou. Pretože napriek znevýhodneniu je u týchto ľudí veľká snaha zodpovedného pracovného nasadenia a svoju prácu si plnia čo najkvalitnejšie s dobrým a úprimným srdcom," priblížil Mikulec.

Ako dodal, Galéria umení a Aukčný dom budú prostredníctvom pravidelných benefičných výstav a aukcií umeleckých diel ponúkať na predaj obrazy špičkových slovenských i zahraničných umelcov, ale tiež diela vytvorené ľuďmi s mentálnym znevýhodnením. "Všetky umelecké diela sú originály darované samotnými autormi alebo spoločnosťami, ktoré chcú aj takýmto spôsobom pomôcť vytvárať lepší svet pre ľudí s mentálnym znevýhodnením. Výťažok z predaja pôjde na podporu klientov a zariadení neziskovej organizácie Lepší svet," doplnil riaditeľ.

Lepší svet poskytuje sociálne služby a odbornú pomoc pre desiatky klientov v Trenčianskom samosprávnom kraji od roku 2010. "Počet klientov s mentálnym znevýhodnením a s duševným ochorením, ktorí potrebujú špeciálny prístup a individuálne vedenie, sa každým rokom zvyšuje. Preto sme sa rozhodli otvoriť nové rehabilitačné stredisko aj v Trenčíne, vďaka čomu zlepšíme dostupnosť sociálnych služieb pre nízkopríjmových klientov a umožníme im zamestnať sa v chránených dielňach," vysvetľuje zámer vzniku nového zariadenia Mikulec. Väčšina klientov sú podľa neho siroty, ktoré okrem neziskovej organizácie Lepší svet nemajú nikoho, kto by sa o nich postaral.

"Poväčšine ide o dospelých odídencov z detských domovov s psychiatrickými diagnózami a mentálnym znevýhodnením, ale tiež o ľudí, ktorí sa vplyvom diagnózy stali odkázanými na pomoc nášho zariadenia, pretože rodiny sa o nich nevedeli už ďalej efektívne postarať," zdôraznil.

Nezisková organizácia Lepší svet pomáha ľuďom s mentálnym znevýhodnením ku kvalitnejšiemu životu. V súčasnosti sa vo svojich zariadeniach stará o takmer stovku klientov v Bratislavskom a Trenčianskom kraji, poskytuje základné sociálne poradenstvo, realizuje niekoľko projektov s cieľom predchádzať vyčleňovaniu ľudí s mentálnym znevýhodnením na okraj spoločnosti. Do projektov zapája aj dobrovoľníkov. Podieľa sa na vzdelávaní študentov sociálnej práce a špeciálnej pedagogiky, v spolupráci s inými organizáciami vzdeláva opatrovateľov a inštruktorov sociálnej rehabilitácie v rámci svojich akreditovaných kurzov.