Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

V Trenčíne spúšťajú zdieľané elektrické kolobežky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na jedno nabitie prejde kolobežka viac ako 40 kilometrov a pri každom dobíjaní je dezinfikovaná, uviedla Ságová.

Trenčín 28. júla (TASR) – Trenčania a návštevníci mesta sa môžu od utorka po meste premiestňovať na elektrických kolobežkách. Testovať ich tam začne súkromná spoločnosť.

Ako informovala hovorkyňa Trenčína Erika Ságová, prepravná spoločnosť rozmiestnila v meste okolo 130 kolobežiek. Podmienkou ich použitia je vek minimálne 18 rokov, aplikácia v mobilnom telefóne, pripojenie na internet a platobná karta.

„Pre jazdu na kolobežke treba využívať prioritne cyklotrasy a pravé krajnice ciest. Na chodníku je jazda elektrickou kolobežkou povolená, ale len rýchlosťou chôdze a na jeho pravej strane. Jazdec musí kolobežku riadiť oboma rukami, byť na kolobežke sám, neťahať iné zariadenie a v prípade niekoľkých jazdcov isť na kolobežkách jednotlivo za sebou. Maximálna rýchlosť kolobežiek je 25 kilometrov za hodinu, v peších zónach a na vybraných úsekoch mesta je automaticky znížená na 10 kilometrov za hodinu. Na jedno nabitie prejde kolobežka viac ako 40 kilometrov a pri každom dobíjaní je dezinfikovaná,“ uviedla Ságová s tým, že v niektorých lokalitách je rýchlosť automaticky obmedzená.

Ako dodala, fungovanie systému a správanie sa jazdcov budú priebežne vyhodnocovať. Všetky podnety a pripomienky je potrebné nasmerovať na prevádzkovateľa služby https://bolt.eu/sk/scooters/.