Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

Vďaka grantom EHP obnovia za 440.000 eur barokový kaštieľ v Ladcoch

Kaštieľ v Ladcoch v Ilavskom okrese. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výsledkom bude obnova najcennejšej časti barokového kaštieľa, jeho západného krídla s dvoma nárožnými vežičkami s cibuľovitou strechou.

Bratislava/Ladce 20. mája (TASR) – Barokový kaštieľ rodiny Motešických v obci Ladce v Ilavskom okrese dostane na obnovu finančnú injekciu takmer 440.000 eur z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ktoré spravuje Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Vzácna pamiatka zmení na kultúrno-kreatívny a vzdelávací priestor pre verejnosť.

Bohatstvom slovenských regiónov sú prírodné krásy a kultúrne pamiatky. Ich význam neraz ďaleko presahuje hranice Slovenska. Preto podporujeme aktivity, ktoré smerujú k záchrane a obnove kultúrneho dedičstva. Z grantov EHP tento rok financujeme až 19 takýchto projektov. Kaštieľ v Ladcoch je dobrým príkladom, ako aj historická pamiatka môže nájsť moderné a zmysluplné využitie s potenciálom pre turizmus a miestnu ekonomiku,“ vyhlásila ministerka investícií a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí).

Premena pamiatky z prvej polovice 18. storočia na moderný kultúrno-vzdelávací priestor bude možná vďaka podpore 438.930 eur z grantov EHP. Projekt nazvaný „MaHoLa“ realizuje majiteľ kaštieľa, spoločnosť Silvia Da Col Heisar spolu s partnermi - obcou Ladce (okres Ilava), Odborným učilišťom internátnym v Ladcoch a partnerom z Nórska - Vysokou školou pre zelený rozvoj v Bryne (Hgskulen for grn utvikling).

Výsledkom bude obnova najcennejšej časti barokového kaštieľa, jeho západného krídla s dvoma nárožnými vežičkami s cibuľovitou strechou. Z rohových veží vzniknú výstavné priestory. V ďalších častiach objektu sa vytvorí kultúrne a kreatívne centrum s pestrou ponukou služieb a programu. Bude sa tiež využívať ako umelecká rezidencia.