Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Vedenie nemocnice v Trenčíne odvolalo primára kvôli videoklipu

Peter Kaščák Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Že by za týmto krokom bola politika, ako naznačuje trenčiansky primátor, ministerstvo odmieta.

Trenčín 20. júla (TASR) - Vedenie Fakultnej nemocnice v Trenčíne odvolalo z funkcie primára Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka. Dôvodom malo byť porušenie pracovnej disciplíny, Kaščák umožnil hudobnej skupine na klinike natočiť videoklip.

"Primár Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne zásadným spôsobom porušil pracovnú disciplínu. Bez súhlasu vedenia nemocnice povolil cudzím osobám v civilnom oblečení vstup na funkčnú operačnú sálu, čím mohol vystaviť pacientky zvýšenému riziku infekčných komplikácií. Došlo k vážnemu porušeniu hygienicko-epidemiologického režimu pracoviska a vedeniu nemocnice neumožnil vopred zaujať k svojmu počinu stanovisko. Riaditeľ nemocnice vyhodnotil dané pochybenie za natoľko závažné, aby pána primára odvolal z funkcie," informovala asistentka riaditeľa FN v Trenčíne Petra Gembešová.



Kaščák oficiálny dôvod svojho odvolania nevedel, pretože podľa neho nie je v samotnom odvolaní uvedený. O tom, že dôvodom odvolania bolo natáčanie klipu, sa dozvedel z kuloárnych informácií. "Za 6,5 roka vo funkcii som kliniku zviditeľnil pozitívnym spôsobom v rámci Slovenska a aj Českej republiky. Klinika má veľmi pevné miesto a je rešpektovaná. K môjmu odvolaniu nedošlo pre manažérsku alebo odbornú medicínsku chybu. Kategoricky odmietam, že by došlo k ohrozeniu zdravia alebo zdravotnej starostlivosti na klinike. Reálny dôvod je asi ten, že nie každému vyhovuje môj štýl riadenia a moje vysoké nároky voči kolektívu a sebe. Tak niektorí konkrétni ľudia využili tú chvíľu ako zámienku, aby ma z funkcie odvolali," uviedol Kaščák.

Primátor Trenčína Richard Rybníček hovorí v súvislosti s odvolaním Kaščáka o nespravodlivosti a neslušnosti. "Z medicínskeho hľadiska to považujem za nebezpečné, pretože primár Kaščák svojou odbornosťou za posledného šesť aj pol roka v pozícii primára a 24 rokov na klinike, je medicínskou istotou pre matky, pretože jej kvalita je nesporná. Týmto rozhodnutím riaditeľ ohrozuje medicínsku stránku celej kliniky, pretože momentálne nie je za neho náhrada. Mrzí ma, že riaditeľ si nezastal jedného z najlepších lekárov v nemocnici a nechápem, komu Kaščák v pozícii primára prekáža," skonštatoval Rybníček s tým, že politika v tomto štáte zasahuje aj do oblastí, kde nemá čo robiť.

Ako dodal, je presvedčený, že ak by mal rozhodnúť iba riaditeľ nemocnice, tak by takto nerozhodol. "Riaditeľ nemocnice tiež pozná medicínsku kvalitu primára Kaščáka, sú priatelia, to znamená, že ani on nemôže nikdy spochybniť jeho medicínsku kvalitu. Som presvedčený, že toto bolo na pokyn ministra zdravotníctva. Nemôžem ako primátor mesta mlčať, pokiaľ mi tu nejaké nekompetentné politické rozhodnutia rozbíjajú charakter mesta," doplnil trenčiansky primátor.

Ministerstvo zdravotníctva s odvolaním primára súhlasí, jeho kroky označilo za porušenie pracovnej disciplíny. "Nie je prípustné, aby sa na funkčných operačných sálach bez vedomia vedenia a bez epidemiologických opatrení natáčali akékoľvek videoklipy a vstupovali cudzie osoby," uviedol pre TASR hovorca rezortu Peter Bubla.

Že by za týmto krokom bola politika, ako naznačuje trenčiansky primátor, ministerstvo odmieta. "MZ SR ani minister Viliam Čislák nezasahuje do personálnych aktivít nemocnice a už vôbec nie strana Smer," doplnil Bubla.