Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Viac ako 50 diplomatov spoznávalo Trenčiansky samosprávny kraj

Diplomati akreditovaní na Slovensku si prezerajú Trenčiansky hrad počas dvojdňovej návštevy v Trenčianskom samosprávnom kraji. Podujatie pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR). V Trenčíne 19. septembra 2015. Foto: TASR

Diplomatic trip by mal podľa ministra Lajčáka napomôcť rozvoju cestovného ruchu vo vybranom kraji.


Bojnice 19. septembra (TASR) - Prehliadkou zámku v Bojniciach dnes ukončilo 56 vedúcich diplomatických misií akreditovaných v Slovenskej republike dvojdňovú (18. a 19.9.) návštevu na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK). Počas podujatia Diplomatic trip, ktoré organizovalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v spolupráci s TSK a Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trenčín región, navštívili diplomati osem turistických cieľov v kraji.

"Považujem za veľmi dôležité, aby diplomati, veľvyslanci, ktorí akreditovaní pre Slovensko, nielen v Bratislave, ale aj Viedni, Prahe, Budapešti, poznali našu krajinu, aby ju trošku pochopili, aby sme im ukázali to najkrajšie, čo máme. Preto každý rok organizujeme takúto dvojdňovú cestu do vybraných krajov a tento rok sme si vybrali Trenčiansky samosprávny kraj. Je to naozaj krásny kraj, je tu množstvo miest, ktoré sú dôstojné návštevy. Takže dostali podstatne lepšiu predstavu o tom, čo všetko Trenčiansky kraj ponúka," ozrejmil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa jeho ďalších slov, keď diplomati spoznajú Slovensko, budú mať k nemu aj lepší vzťah a zároveň je táto cesta príležitosťou pre budovanie priateľstva a neformálnejšie vzťahy medzi nimi, ministerstvom a miestnymi samosprávami.

Diplomatic trip by mal podľa Lajčáka aj zároveň napomôcť rozvoju cestovného ruchu vo vybranom kraji. "Jednoducho vďaka tomu, že my im ten program organizujeme v spolupráci s našimi miestnymi partnermi, samosprávou, tak im ukážeme miesta, o ktorých existencii ani netušia. A majú sa sem v pláne vracať, takže bude to mať pozitívny vplyv aj na cestovný ruch," dodal.

Ako zhodnotil predseda TSK Jaroslav Baška, odvtedy, čo vznikol vyšší územný celok, je to prvá takáto veľká návšteva, ktorá je jednou z možností, ako môže TSK ukázať a spopularizovať to, čo sa nachádza na jeho území iným krajinám. "Máme tu zaujímavé kúpele, máme tu veľa hradov a zámkov, máme tu aj veľa zahraničných firiem, ktoré prinášajú pridanú hodnotu. Naozaj, máme čo ponúknuť. Myslím si, že tento dvojdňový výlet ukázal, že náš kraj sa nemá za čo hanbiť," poznamenal.

Počas dvojdňovej návštevy absolvovali diplomati návštevu rodného domu M.R. Štefánika a evanjelického kostola v Košariskách, Mohyly M.R. Štefánika na Bradle, Turej Lúky na Myjave, Trenčianskych Teplíc a nedávno otvoreného kúpaliska Zelená žaba, Trenčianskeho hradu, sklární v Lednických Rovniach a spomínaného zámku v Bojniciach.