Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

V Prievidzskom okrese zabezpečujú zber triedeného odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Niektoré samosprávy čakajú na podpis zmlúv s organizáciami zodpovednosti výrobcov (OZV), ďalším vybrali OZV na zlosovaní.

Kocurany 6. apríla (TASR) - Viaceré obce Prievidzského okresu budú mať po niekoľkomesačnom výpadku zabezpečený zber separovaného odpadu z domácností. Niektoré samosprávy čakajú na podpis zmlúv s organizáciami zodpovednosti výrobcov (OZV), ďalším vybrali OZV na zlosovaní. TASR to v pondelok potvrdil predseda Združenia miest a obcí hornej Nitry Vojtech Čičmanec.

"Je to na najlepšej ceste, aby sa to vyriešilo. Obce dostali návrhy zmlúv od OZV, podpísali ich a poslali, ale ešte ich nemajú všetky naspäť. To, že už dostali nejaké návrhy zmlúv, predpokladám, že ide už len o technický problém, aby to podpísala aj druhá strana," skonštatoval Čičmanec. Obce z okresu, ktoré nemali zmluvu s OZV, išli podľa neho do zlosovania koncom marca, ale bolo ich už minimum.

OZV v januári podpísali i memorandum, kde sa zaviazali obciam preplatiť náklady na odvoz separovaného odpadu dovtedy, kým nebudú mať uzatvorenú zmluvu s jednou z nich. "Do zmlúv sa to nepodarilo dostať, starostovia písali alebo telefonovali so zástupcami OZV, tí povedali, že sa držia tohto memoranda, ktoré podpísali všetky OZV, kde prehlásili, že preplatia obvyklé náklady v mieste alebo regióne, ktoré sú tam od 1. januára. Uvidíme, do akej miery to bude preplatené, či všetky náklady, ktoré obce vynaložili, alebo to budú nejakým spôsobom krátiť," ozrejmil Čičmanec.

Zmluvy s OZV na zabezpečenie odvozu separovaného odpadu z domácností nemalo od začiatku roka zabezpečených 24 obcí Prievidzského okresu. Koordinačné centrum KC Obaly, ktoré OZV združuje, predpokladalo, že vzniknutá situácia v podobe veľkého množstva nezazmluvnených obcí mohla vzniknúť z dôvodu voľných výrobcov, teda, že všetky povinné osoby - výrobcovia obalov a neobalov neuzatvorili zmluvy s OZV.