Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Liečivé rastliny rastúce na jar pomáhajú detoxikácii organizmu

Na snímke Martina Modranová vo svojej lekárni, kde ponúka široku paletu prírodných liečivých produktov. Prievidza, 29. apríl 2015. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Sú to predovšetkým prvosienka jarná, pľúcnik lekársky, žihľava, teda pŕhľava dvojdomá a tiež púpava.

Prievidza 29. apríla (TASR) – Liečivé rastliny, rastúce práve teraz v jarných mesiacoch, významne prispievajú k detoxikácii organizmu. Pomáhajú liečiť v tomto období aj pomerne časté choroby dýchacieho ústrojenstva, ale pomôžu aj pri iných zdravotných problémoch. Tak to príroda zariadila, tvrdí farmaceutka a okresná odborníčka na fytoterapiu v okrese Prievidza Martina Modranová.



„V našej lekárni máme rozšírený sortiment čajov z rôznych liečivých rastlín. Je to moja celoživotná záľuba, ale absolvovala som aj špeciálnu atestáciu v tomto odbore. Fytoterapia má totiž v medicíne stále dôležité miesto. Veď moderná lekárska veda vychádza zo stáročných tradícií ľudového liečiteľstva a liečivé rastliny sú základom aj pre vývoj syntetických liečiv. Ale rastliny, ktoré si sami nazbierame, neobsahujú látky s vedľajšími účinkami. Napriek tomu je dôležité, ak niekto užíva klasické lieky, poradiť sa v lekárni, či v kombinácii s liečivými rastlinami nedôjde k nežiaducej reakcii organizmu,“ radí skúsená farmaceutka.

Na snímke prvosienka jarná. Prievidza, 29. apríl 2015.
Foto: TASR - Pavol Remiaš


V týchto dňoch odporúča najmä podbeľ liečivý, ktorý na jar rastie ako prvý. No v súčasnosti príroda ponúka už celú paleta liečivých rastlín. Sú to predovšetkým prvosienka jarná, pľúcnik lekársky, žihľava, teda pŕhľava dvojdomá a tiež púpava. Jej krásne kvety vytvárajú v týchto dňoch doslova žltý koberec na mnohých lúkach. Z kvetov púpavy sa dá pridaním cukru variť med, ale liečivé účinky má celá rastlina, vrátane koreňa. Čerstvé listy sú chutné aj ako šalát, do ktorého možno pridať ešte listy žihľavy a medvedieho cesnaku.

Na snímke Viera Papová nazbierala pri Tužine dva druhy liečivých rastlín, cesnak medvedí (vpravo) a žihľavu. Prievidza, 29. apríl 2015.
Foto: TASR - Pavol Remiaš


A práve medvedí cesnak, ktorý teraz vo veľkom rastie okolo potokov na hornej Nitre, má mimoriadne liečivé účinky. Jeho popularita medzi ľuďmi sa zvyšuje. Hromadne ho chodia zbierať napríklad na mokrú lúku pri obci Tužina, ale aj na brehy potoka Chvojnica. Pretože jeho listy nie sú vhodné na sušenie, je potrebné ho konzumovať v surovom stave. Možno ich však odšťavovať alebo vylúhovaním v silnom alkohole vyrobiť extrakt, či jednoducho na dva týždne naložiť do domácej pálenky. Potom sa má tento liek dlhodobo užívať po kvapkách alebo v malých dávkach. Listy medvedieho cesnaku však možno dlhšie obdobie uchovávať aj na drobno pokrájané v masle alebo bravčovej masti.

Na snímke liečivý koberec z púpavy pokrýva na jar mnohé lúky na hornej Nitre. Prievidza, 29. apríl 2015.
Foto: TASR - Pavol Remiaš


„Zber liečivých rastlín však dvojnásobne prispieva k zdraviu. Najskôr pohybom po čerstvom vzduchu, a potom na základe ich priaznivých účinkov,“ zdôraznila lekárnička.

Na snímke pľúcnik lekársky. Prievidza, 29. apríl 2015.
Foto: TASR - Pavol Remiaš