Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trenčiansky kraj

Na vyššie platy v nemocniciach TSK bude treba mesačne o 230.000 viac

Ilustračné foto Foto: TASR/Erika Ďurčová

Zmena zákona prinesie zvýšenie platov celkovo pre 1046 zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach v Myjave, Považskej Bystrici a Bojniciach.

Trenčín 4. decembra (TASR) – V súvislosti s novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá stanovuje minimálnu výšku mzdy pracovníkov v zdravotníctve, budú tri nemocnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) potrebovať v budúcom roku mesačne na navýšenie platov asi 230.000 eur.

Ako TASR informovala vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová, zmena zákona prinesie zvýšenie platov celkovo pre 1046 zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach v Myjave, Považskej Bystrici a Bojniciach. Mzdy sa zvýšia v profesiách zdravotná sestra, pôrodná asistentka, farmaceut, fyzioterapeut, zdravotnícky laborant, asistent výživy, rádiologický technik, zdravotnícky záchranár, farmaceutický laborant, masér, zdravotnícky asistent a sanitár.

„Zvýšenie miezd sa vzťahuje aj na iných zdravotníckych pracovníkov, ktorými sú napríklad psychológ, logopéd a laboratórny diagnostik. Riaditelia nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK sa situáciou zaoberali na mimoriadnej porade na Úrade TSK tento týždeň a garantujú sestrám a pôrodným asistentkám, pokiaľ ich mzda je v súčasnosti vyššia ako určuje zákon, že k zníženiu platov nedôjde ani v jednej z nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK,“ uviedla Paulínyová.

V Nemocnici s poliklinikou (NsP) Považská Bystrica sa podľa nej zvýšenie miezd týka celkovo 553 zdravotníckych pracovníkov, z toho 282 sestier a 27 pôrodných asistentiek, pričom zvýšenie miezd sestier je v rozmedzí od 5,30 eura do 175,68 eura a zvýšenie miezd pôrodným asistentkám od 27,68 eura do 119,68 eura. Minimálna mzda sestry v považskobystrickej nemocnici je v súčasnosti 608 eur, maximálna dosiahla 844 eur.

V NsP Myjava sa zvýšenie miezd týka celkovo 177 zdravotníckych pracovníkov z toho 106 sestier a 14 pôrodných asistentiek. Zvýšenie miezd sestier je v rozmedzí od 50 do 225 eur a pôrodným asistentkám od 50 do 120 eur. Minimálna mzda sestry v myjavskej nemocnici je teraz 521 eur, maximálna dosiahla 1024 eur.

V NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach sa zvýšenie miezd týka celkovo 336 zdravotníckych pracovníkov, z toho 138 sestier a šesť pôrodných asistentiek. Zvýšenie miezd sestier je v rozsahu od 6,82 eura do 160,61 eura a zvýšenie miezd pôrodným asistentkám od 10,42 eura do 185,52 eura. Minimálna mzda sestry v bojnickej nemocnici je momentálne 613,06 eur, maximálna 952,16 eura.

„Spolu 92 sestier a pôrodných asistentiek v bojnickej nemocnici k 30. 11. 2015 podalo hromadné výpovede. V bojnickej nemocnici sa situáciou, ktorá nastala podaním hromadných výpovedí, intenzívne zaoberajú a už hľadajú nové sestry na obsadenie jednotlivých pozícií prostredníctvom inzercie, úradov práce a podobne. Pripravujú sa také opatrenia, aby pacient nepocítil žiadne obmedzenie poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ uzavrela Paulínyová.