Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Trenčiansky kraj

Výstava HORÍ prináša históriu Okresnej hasičskej jednoty v Prievidzi

Ilustračné foto Foto: TASR - František Iván

Expozícia obsahuje archívne dokumenty mapujúce činnosť OHJ v Prievidzi, fotografie, plagáty, hasičské vyznamenania a dobovú hasičskú techniku.

Prievidza 19. mája (TASR) – Archívne dokumenty mapujúce činnosť Okresnej hasičskej jednoty (OHJ) v Prievidzi, ale i vyznamenania, hasičskú techniku, výzbroj a výstroj prináša výstava HORÍ v priestoroch Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Expozícia obsahuje archívne dokumenty mapujúce činnosť OHJ v Prievidzi, fotografie, plagáty, hasičské vyznamenania, dobovú hasičskú techniku, výzbroj a výstroj ako uniformy, prilby, opasky, sekery a ďalšie.

"Okresná hasičská jednota v Prievidzi bola založená 26. augusta 1923 a svoju činnosť vykonávala do roku 1951, kedy zanikla a nahradila ju nová hasičská organizácia. Jej hlavným cieľom bolo organizovať dobrovoľné hasičské zbory vo všetkých obciach Prievidzského okresu, technicky ich vybaviť a členov zborov odborne vyškoliť. Počas svojej takmer tridsaťročnej činnosti v okrese fungovalo aktívne 70 zborov," informuje tlačový odbor.

Výstavu k 100. výročiu založenia OHJ v Prievidzi pripravili Štátny archív v Trenčíne, pracovisko Bojnice v spolupráci s Hornonitrianskym múzeom v Prievidzi, Občianskym združením pre hasičskú históriu na Slovensku, Dobrovoľným hasičským zborom Prievidza a Územnou organizáciou DPO SR v Prievidzi. Výstava je pre verejnosť prístupná do 8. septembra.