Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trenčiansky kraj

Bojnický zámok sa dočasne zahalí do farby krvi

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na Slovensku s hemofíliou žije viac ako 600 pacientov a až tretina z nich sú deti.

Bojnice 16. apríla (TASR) - Bojnický zámok sa v sobotu (17. 4.) dočasne zahalí do farby krvi. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice tak urobí pri príležitosti Svetového dňa hemofílie, informovala TASR kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.

"Hemofília je často označovaná aj ako kráľovská choroba či choroba modrej krvi. Jej výskyt bol totiž pomerne častý aj v kráľovských rodinách," pripomenula Gordíková.

Jednou z najznámejších prenášačiek ochorenia bola podľa nej kráľovná Viktória, ktorej najmladší syn trpel hemofíliou a tri z jej dcér boli podobne ako ona prenášačkami ochorenia. "Prostredníctvom manželských zväzkov s viacerými panovníckymi rodmi sa choroba šírila šľachtickými dvormi naprieč Európou," doplnila.

Hemofília je porucha, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu dôležitej bielkoviny krvnej plazmy, a tým aj nedostatočnú zrážanlivosť krvi. V prevažnej väčšine prípadov sa vyskytuje u mužov a slabá zrážanlivosť krvi môže viesť k nekontrolovateľnému vnútornému krvácaniu. Na Slovensku žije s týmto ochorením viac ako 600 pacientov a až tretina z nich sú deti.

"Svetový deň hemofílie si od roku 1989 pripomínajú ľudia na celom svete okrem iného aj rozsvecovaním červených svetiel či farebným osvetlením významných budov a monumentov," dodala Gordíková.