Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Trenčiansky kraj

VIDEO: Aj takouto zábavnou formou sa deti učia ochraňovať prírodu

Žiaci Spojenej školy v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza mali environmentálny deň. Zábavnou formou a hrami sa učili, ako lepšie poznať a ochraňovať prírodu. Na snímke žiaci vtipnou formou predstavujú les. Nitrianske Pravno 25. júna 2015. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Škola, ktorú navštevuje 477 žiakov, získala medzinárodný certifikát Zelená škola.


Nitrianske Pravno 25. júna (TASR) – Žiaci Spojenej školy v Nitrianskom Pravne v okrese Prievidza mali dnes environmentálny deň. Zábavnou formou a hrami sa učili, ako lepšie poznať a ochraňovať prírodu.

„V minulom roku naša škola, ktorú navštevuje 477 žiakov, získala medzinárodný certifikát Zelená škola. Splnili sme všetky postupné kroky v oblasti environmentálnej výchovy a snažíme sa v tomto duchu, ako chrániť prírodu, pokračovať. Naši žiaci celý tento mesiac pripravovali prezentácie štyroch základných ekosystémov. Vybrali sme vodu, vzduch, les a lúku. Podľa toho si triedy vyzdobili, umiestnili v nich rôzne kulisy vyrobené z odpadových materiálov, obrázky či fotografie. Vyrobili si aj kostýmy, nacvičili vtipné scénky a potom sa prezentovali pred ostatnými spolužiakmi,“ informovala koordinátorka projektu, učiteľka Erika Solčányová.

Ďalšia časť sa odohrávala na školskom dvore. Pri rôznych stanovištiach žiaci plnili rôzne úlohy. Mali napríklad v okolí nazbierať a určiť rôzne kvety, vetvičky a listy stromov, ich plody, alebo nájsť liečivé rastliny. Do školy prišli aj lesníci, aby im porozprávali o lese a stromoch, ktoré v ňom rastú, aj o živočíchoch a ďalšom lesnom rastlinstve a plodoch, vrátane húb. Dozvedeli sa aj o škodcoch. Mohli si napríklad na ukážkach pozrieť, ako stromom škodí lykožrút. Lesníci zdôraznili aj skutočnosť, že veľa škody v lese urobia ľudia, ktorí v ňom odhadzujú rôzne odpadky, ako sú sklenené a plastové fľaše, ktoré sa v prírode veľmi dlho rozkladajú.