Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trenčiansky kraj

ZŠ Potočná v Trenčíne sa zmení na elokované pracovisko ZŠ Kubranská

Ilustračné foto Foto: TASR - Ján Krošlák

Škola sa bude venovať deťom s poruchou autistického spektra.

Trenčín 19. mája (TASR) - Súčasná Základná škola (ZŠ) Potočná v Trenčíne sa od 1. septembra zmení na elokované pracovisko ZŠ Kubranská. Venovať sa bude deťom s poruchou autistického spektra. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

"Postupne tu budú zriadené štyri špeciálne triedy pre zdravotne znevýhodnené deti s poruchou autistického spektra bez mentálneho postihnutia. Problematika ich vzdelávania je mimoriadne široká a komplikovaná. Každé dieťa s takouto diagnózou je vo svojich prejavoch špecifické a jedinečné. V súčasnosti sa počet detí s touto diagnózou zvyšuje, preto narastá i potreba vytvoriť priestor pre ich vzdelávanie," uviedla hovorkyňa.

Vzdelávanie detí s poruchou autistického spektra v špeciálnych triedach je podľa nej cestou, ako im zabezpečiť oveľa vyššiu mieru individuálneho prístupu. Počet detí v jednej triede je určený na štyri, maximálne šesť. Venovať sa im bude špeciálny pedagóg a asistent.

Ako dodala, hlavným dôvodom zriadenia elokovaného pracoviska so špeciálnymi triedami je fakt, že v širšom regióne absentuje možnosť vzdelávania detí s poruchou autistického spektra pod záštitou iného ako súkromného zriaďovateľa. V špeciálnych triedach budú deti vzdelávať podľa školského vzdelávacieho programu pre žiakov s autizmom.