Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Galéria Jána Koniarka v Trnave prináša výstavu Adama Szentpéteryho

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ide o jednu z trojice výstav, ktoré galéria súbežne otvorí vo štvrtok (18. 5.).

Trnava 17. mája (TASR) - Galéria Jána Koniarka v Trnave v dramaturgii predstavovania výrazných osobností slovenskej scény prináša výstavu Adama Szentpéteryho. Ide o jednu z trojice výstav, ktoré galéria súbežne otvorí vo štvrtok (18. 5.). Prezentácia s názvom Network ponúka výber z aktuálnej tvorby autora, kurátorom je riaditeľ galérie Vladimír Beskid.

"Tvorba Adama Szentpéteryho predstavuje maliarsku dráhu vo vizuálnom jazyku geometrie. Línia, farba a plocha sú základnými stavebnými kameňmi jeho obrazového systému. V priebehu štyroch desaťročí vybudoval v oblasti geometrickej abstrakcie monolitný maliarsky program," konštatoval kurátor.

Maliar programovo smeroval k vytvoreniu osobitých obrazových štruktúr, kde obrazová skladba pretínajúcich sa horizontál, vertikál a diagonál vytvára základnú platformu jeho prísneho geometrického systému či rastra. K tomu sa pridáva vrstvenie jednotlivých farebných vrstiev. Táto pravidelná obrazová mriežka generuje u Szentpéteryho charakteristické vizuálne napätie a frekvencie.

Nosnú rolu v najnovšej sérii Szentéteryho malieb s celkových názvom Deformácie predstavujú monumentálne kruhy. "Ide o zakrivenie priestoru na ploche, o ilúziu 3D efektu, čo odkazuje na vstup nových technológií. Najnovšie maľby tak prezentujú vlastný vnútorný model sveta - vizuálny mediálny a dátový glóbus, ktorý odkazuje na prebúranie sa do iného neeuklidovského priestoru," doplnil kurátor. Najnovšie série diel reagujú na súčasnú postkovidovú situáciu a vplyv digitálnych médií na prenos vizuálnych dát. Szentpétery vytvára vlastnú intelektuálnu esenciu maľby, čo ho radí podľa Beskida k výrazným maliarskym zjavom aj v širšom stredoeurópskom kultúrnom kontexte.

Szentpétery (narodený roku 1956 v Rožňave) študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Od roku 1999 do 2022 viedol Ateliér súčasného obrazu na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach. V roku 2007 sa stal držiteľom najvyššieho maďarského štátne vyznamenania za uznanie výnimočnej výtvarnej činnosti, Ceny Mihálya Munkácsyho. Žije a tvorí v Rožňave a v Košiciach.