Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Asociácia na ochranu práv pacientov podporuje protest sestier

Na archívnej snímke starśi protest zdravotných sestier. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Asociácia sa však na zhromaždení nezúčastní, uprednostňuje rokovania.

Piešťany 9. decembra (TASR) - Asociácia na ochranu práv pacientov SR (AOPP) podporuje protest, ktorý na dnes do Piešťan proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva zvolala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. Asociácia sa však na zhromaždení nezúčastní, uprednostňuje rokovania. Ale rozumie, že zdravotné sestry chcú využiť všetky možnosti pre rozšírenie svojich práv. Uvádza sa to v stanovisku asociácie, ktoré TASR poskytol jej prezident Petr Kučera.

Pacientskym organizáciám, ktoré AOPP zastrešuje, ponecháva asociácia v danom ohľade voľné rozhodovanie. „V rámci protestu sa pacientska problematika dostáva na vrchol záujmovej pyramídy. Vážime si prácu zdravotných sestier a zdravotníckych pracovníkov, keďže najväčší podiel styku s pacientom majú práve oni a ich prácu považujeme pre pacienta za tú najdôležitejšiu,“ uvádza sa v stanovisku. Vyriešením problematiky odmeňovania dôjde nielen k zmene voči zdravotným sestrám a pracovníkom, ale aj k zlepšeniu vzťahov medzi článkami zdravotného systému. „Veríme, že aktivity budú úspešné, a že pacient bude stále prioritou, aj keď v prípade zlyhaní nedochádza z dôvodu systému, ale z dôvodu pochybenia sestry ako človeka,“ uvádza AOPP.

Protest, v ktorom chcú sestry vyjadriť svoj postoj proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva, žiadať okamžité zvýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek, ako aj ostatných zdravotníckych pracovníkov a transparentné hospodárenie s peniazmi daňových poplatníkov sa uskutoční pred Nemocnicou Alexandra Wintera v Piešťanoch od 16.30 hodiny.