Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Audit v trnavskej nemocnici potvrdil správnosť výpočtu ceny stravného

Fakultná nemocnica v Trnave Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nemocnica na vykonanie auditu oslovila 20 nezávislých audítorských spoločností, zo šiestich prihlásených vybrala najvýhodnejšiu cenovú ponuku.

Trnava 19. júna (TASR) – Audit vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trnave potvrdil opodstatnenie výšky stravnej jednotky, za ktorú nakupuje od dodávateľa stravu pre pacientov a zamestnancov. Nemocnica na vykonanie auditu oslovila 20 nezávislých audítorských spoločností, zo šiestich prihlásených vybrala najvýhodnejšiu cenovú ponuku. V súvislosti s medializovanou kauzou predražených služieb stravovania vo FN bol ku koncu uplynulého roka odvolaný z postu riaditeľa zariadenia Martin Tabaček.

Terajší riaditeľ FN Martin Neštický informoval, že audit skončil konštatovaním, že nemocnica pri postupe nepochybila. „Dopadlo to pre nás dobre. Potrebovali sme vyjadrenie nezávislého inštitútu, aby sme nezostávali na pochybnostiach,“ uviedol Neštický.

Ponuku na vykonanie auditu dostalo prvých 20 najlepších audítorských spoločností Slovenska podľa rebríčka, ktorý zverejnil týždenník Trend. V rámci verejného obstarávania na ňu reagovali spoločnosti Pricewaterhouse Coopers Slovensko, s.r.o., BDO, s.r.o., TPA Horwath A&A, s.r.o., TAX-AUDIT Slovensko, s.r.o., Ekopraktik, s.r.o., a BDR, s.r.o. „Na základe najnižšej predloženej cenovej ponuky audit vykonávala spoločnosť BDR, s.r.o., z Banskej Bystrice,“ informoval TASR hovorca nemocnice Matúš Stračiak.

Audit mal za úlohu preveriť správnosť výpočtu nákladov na prípravu a výdaj stravy pre pacientov a zamestnancov nemocnice a skontrolovať správnosť kalkulácie ceny stravnej jednotky. Nemocnici dodáva na základe verejnej súťaže stravu spoločnosť Dora Gastro Slovakia, obedy pre zamestnancov za 3,54 eura s DPH a celodennú stravnú jednotku pacienta (päť jedál) za 9,54 eura s DPH. V cene je zohľadnené aj splácanie investície do rekonštrukcie jedálne, kde Dora Gastro Slovakia vložila v prvej etape 2,48 milióna eur. Bývalý riaditeľ FN uzatvoril zmluvu s Dora Gastro Slovakia na desať rokov.

Kauza odvolania trnavského a ďalších riaditeľov nemocníc sa odvíjala od kritiky výšky stravnej jednotky. Dora Gastro Slovakia má byť personálne prepojená s Hospital Catering Solutions. Obe firmy uzavreli zmluvy aj s nemocnicami v Trenčíne, Banskej Bystrici a Poprade za viac ako 80 miliónov eur s DPH. Rezortné ministerstvo konštatovalo, že zmluvy podpísali v rozpore so zákonom a riaditeľov okrem trenčianskej nemocnice odvolalo. Za zmluvy nesú zodpovednosť jednotlivé nemocnice. Výhrady sa týkali toho, že nemocničné zariadenia na Slovensku dokázali zaobstarať stravné jednotky za podstatne nižšiu cenu.