Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Betlehemské svetlo pochodilo aj južné časti Slovenska

Zvyk šírenia symbolu mieru, nádeje a spolupatričnosti poznáme z druhej polovice 20. storočia. Organizácia Spojených národov (OSN) vyhlásila rok 1968 rokom mieru.

Dunajská Streda 24. decembra (TASR) - Tento rok sa Betlehemské svetlo roznieslo do približne 100 obcí a miest aj v južnej časti Slovenska. Vďaka Zväzu skautov maďarskej národnosti na Slovensku (ZSMN) sa Betlehemské svetlo dostáva do domovov rodín už 22. rok a počet miest sa každoročne zvyšuje.

Vyslanci ZSMN sa 14. decembra zúčastnili na slávnostnom odovzdávaní Betlehemského svetla vo Viedni, odkiaľ ho priniesli a šírili rovnako ako slovenskí skauti všade tam, kde si ho ľudia žiadali. Betlehemské svetlo sa dostalo do viac ako 50 obcí, napríklad do Dunajskej Stredy, Tomášova, Vozokan, Podunajských Biskupíc, Veľkého Medera, Kolárova, Dvorov nad Žitavou, Nových Zámkov a Šiah, kde šíri pokoj i nádej aj na národnostnom zmiešanom území. "Naša práca však nekončí, čaká nás ešte veľa roboty, aby sa nám podarilo v nastávajúcich rokoch dostať svetlo do všetkých miest, kde ho ľudia potrebujú. Každý rok pomáham pri jeho šírení, cítim, že robím niečo užitočné," uviedol jeden z viedenských vyslancov Krištof Kantár. Dodal, že maďarskí skauti spoločne so slovenskými odovzdali Betlehemské svetlo trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi.

Zvyk šírenia symbolu mieru, nádeje a spolupatričnosti poznáme z druhej polovice 20. storočia. Organizácia Spojených národov (OSN) vyhlásila rok 1968 rokom mieru. Symbolom tejto udalosti sa stal plameň horiaci v Chráme Narodenia Pána. Od tohto roku rakúski skauti každoročne vyberú jedno výnimočné dieťa, ktoré prinesie tento symbol do Viedne. Odtiaľ sa následne dostane do rôznych kútov sveta. Počiatočné úsilie sto skautov sa dodnes rozrástlo do svetového meradla.

"Nielen Betlehemské svetlo, ale aj jeho šírenie má hlbokú myšlienku. Je to pocta a my skauti sme hrdí na to, že môžeme byť šíriteľmi pokoja a súdržnosti. Presadzujeme vzájomnú toleranciu a toto je hlavná myšlienka šírenia Betlehemského svetla," povedal Bálint Esse, výchovný koordinátor ZSMN. Podľa jeho ďalších slov Betlehemské svetlo je most medzi ľudskými srdcami, je to horiaca sviečka, ktorá nesvieti len počas Vianoc, ale počas nášho celého života.