Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Výbuch plynu v obci Biely Kostol vyšetrujú ako všeobecné ohrozenie

Na snímke bytovka, v ktorej došlo v sobotu večer k výbuchu plynu v obci Biely Kostol, okres Trnava v nedeľu 14. mája 2023. Foto: TASR Lukáš Grinaj

K výbuchu prišlo v jednom z bytov v dvojposchodovej bytovke s troma bytmi v sobotu (13.5.) približne 20 minút po 20.00 h.

Biely Kostol 14. mája (TASR) – Prípad výbuchu plynu v jednej z bytoviek na Potočnej ulici v Bielom Kostole v okrese Trnava si prevzal trnavský policajný vyšetrovateľ. Začal trestné stíhanie vo veci pre trestný čin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Po preverení všetkých okolností môže prísť aj k doplneniu alebo zmene právnej kvalifikácie, potvrdilo Krajského riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.

K výbuchu prišlo v jednom z bytov v dvojposchodovej bytovke s troma bytmi v sobotu (13.5.) približne 20 minút po 20.00 h. Okrem troch bytov v bytovke boli poškodené aj ďalšie tri byty v susednom vchode. O život prišiel 41-ročný majiteľ bytu, v ktorom nastal výbuch. Ďalšieho obyvateľa bytovky museli záchranári s vážnymi zraneniami previezť do nemocnice. Dve osoby utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali jednorazové ošetrenie.

Policajti vykonali rozsiahlu obhliadku miesta činu. Presné príčiny výbuchu a okolnosti, či k udalosti prišlo pre neodbornú manipuláciu s plynovým zariadením alebo išlo o úmyselné konanie, sú naďalej predmetom policajného vyšetrovania. Polícia naďalej preveruje rozsah zistených škôd. Pri výbuchu boli zasiahnuté aj okolité budovy, vozidlá a iný majetok. Presná výška škody zatiaľ nebola vyčíslená.

Na mieste výbuchu okrem policajtov, hasičov, záchranárov a pyrotechnikov zasahoval do neskorých nočných hodín aj posttraumatický tím polície, ktorý poskytoval zúčastneným osobám potrebnú pomoc. Pre podozrenie, že sa v objekte ešte mohli nachádzať ďalšie osoby, polícia z preventívnych dôvodov požiadala o pomoc špecialistov na prehľadávanie v sutinách.

Záchranná služba z Gabčíkova pomocou špeciálne vycvičených psov ďalšie obete ani zranené osoby v ruinách nepotvrdila. Policajti naďalej zostávajú na mieste udalosti. "Žiadame všetkých obyvateľov a prípadných zvedavcov, aby rešpektovali pokyny policajných hliadok a pokiaľ je to možné, aby sa miestu udalosti úplne vyhli," vyzvala polícia verejnosť.


Výberová chronológia tragických prípadov výbuchov a požiarov v bytových a rodinných domoch na území SR od roku 2018.





8. apríla 2018 – Výbuch a požiar zasiahol bytový dom v košickej mestskej časti Západ. Pri udalosti jeden človek zomrel, z bytovky evakuovali všetkých obyvateľov, z ktorých štyria mali zdravotné problémy z intoxikácie splodinami horenia.



30. novembra 2018 – Pri požiari domu v osade v obci Richnava v Gelnickom okrese prišli o život piati ľudia, z toho štyri maloleté deti.



20. augusta 2019 - Pri požiari bytu na Jurkovičovej ulici v bratislavskej Rači zomreli dve osoby.



6. decembra 2019 - Výbuch plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove si vyžiadal sedem mŕtvych a viacero zranených. Plyn vybuchol v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Bytový dom bol následne zbúraný.



10. decembra 2020 – Život 56-ročného muža si vyžiadal požiar, ktorý zachvátil rodinný dom na Novej ulici v košickej mestskej časti Krásna.



29. decembra 2020 - Jednu obeť si vyžiadal požiar rodinného domu v Abramovej (okres Turčianske Teplice).



18. januára 2021 – Pri požiari rodinného domu v Nitre na Pražskej ulici prišiel o život jeden človek. Ďalšia osoba sa nadýchala splodín horenia.



13. marca 2021 – Hasiči zasahovali pri požiari rodinného domu v obci Komjatice v Novozámockom okrese, pri zásahu našli uhorené telo.



20. marca 2021 - Hasiči zo Šurian a z Nových Zámkov zasahovali pri požiari rodinného domu v obci Komjatice. Na mieste zásahu našli osobu bez známok života, ďalších 12 ľudí bolo evakuovaných.



11. mája 2021 - Požiar rodinného domu v obci Sklené (okres Turčianske Teplice) si vyžiadal jednu obeť.



29. mája 2021 - Hasiči zasahovali pri požiari v byte na Vígľaškej ulici v Bratislave, zomrela jedna osoba.



24. júna 2021 - Po požiari rodinného domu v obci Veľká Lesná v okrese Stará Ľubovňa sa našlo telo nebohého muža.



11. augusta 2021 - Muža bez známok života našli hasiči pri požiari domu v Hornom Milochove, časti Považskej Bystrice.



29. augusta 2021 – Pri požiari rodinného domu v obci Bobot v Trenčianskom okrese prišiel o život 75-ročný majiteľ nehnuteľnosti.



10. októbra 2021 - V bratislavskom Ružinove došlo k výbuchu a následnému požiaru v byte na Ružovej doline 9. Hasiči na mieste našli pozostatky jednej osoby.



14. októbra 2021 - Pri požiari v Šalkovej, v časti mesta Banská Bystrica, ku ktorému došlo v suteréne rodinného domu, zahynula jedna osoba.



9. decembra 2021 – Jeden ľudský život si vyžiadal požiar v pivničných priestoroch rodinného domu v obci Dolné Kočkovce v okrese Púchov.



1. januára 2022 – Požiar bratislavského bytu na Palkovičovej ulici si vyžiadal dva ľudské životy.



23. januára 2022 - Život jednej osoby si vyžiadal požiar, ku ktorému došlo v byte v panelovom dome v Trenčíne.



30. januára 2022 – Pri požiari bytu na Borovej ulici v Žiline zahynula jedna osoba.



31. januára 2022 – K požiaru neobývaného rodinného domu došlo na ulici Kpt. Nálepku v Košiciach. V objekte bolo nájdené telo človeka neznámej totožnosti.



7. marca 2022 - Život jedného človeka si vyžiadal požiar na prvom poschodí bytového domu v Trnave na Coburgovej ulici.



26. marca 2022 – Pri požiari rodinného domu v Kotmanovej v Lučeneckom okrese zomreli dvaja ľudia.



16. júna 2022 - Požiar v bytovom dome na Okružnej ulici v Handlovej si vyžiadal štyri obete na životoch a päť zranených ľudí.



23. júla 2022 - Požiar rodinného domu v Ižipovciach na Liptove si vyžiadal jeden ľudský život.



26. júla 2022 - Požiar rodinného domu na Hviezdoslavovej ulici v Námestove neprežil jeden človek. Oheň zasiahol prízemie dvojpodlažného rodinného domu.



24. novembra 2022 - Dve obete a dvoch zranených si vyžiadal požiar, ku ktorému došlo pred polnocou v bytovom dome na Prostějovskej ulici v Prešove. V meste bola vyhlásená mimoriadna situácia, zasadal krízový štáb. Z bytovky bolo evakuovaných približne 200 osôb, ktoré sa v čase požiaru nachádzali v jednotlivých bytoch.