Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Statici odporučili zdemolovať podkrovie bytovky v Bielom Kostole

Na snímke bytovka, v ktorej došlo v sobotu večer k výbuchu plynu v obci Biely Kostol, okres Trnava v nedeľu 14. mája 2023. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Zostávajúcich päť bytov by sa malo dať obnoviť.

Biely Kostol 15. mája (TASR) – Dvojica statikov, ktorá v pondelok posúdila stav domu v Bielom Kostole pri Trnave, ktorý poškodil sobotňajší (13. 5.) výbuch plynu, odporučila na demoláciu iba podkrovie, kde detonácia nastala. Zostávajúcich päť bytov by sa malo dať obnoviť. TASR o tom informovala starostka Iveta Paulová.

"Je to pri tom všetko potešujúca správa," konštatovala. Pre štyri rodiny z bytovky ponúkla trnavská automobilka možnosť ubytovania v tejto lokalite, kde bolo pri vzniku automobilky postavených viacero bytových domov pre potreby zamestnancov. Jedna rodina sa ubytovala v súkromí.

Rozsah škôd by mali prísť zástupcovia poisťovne zistiť v utorok (16. 5.). Súbežne prebieha policajné vyšetrovanie prípadu. Po skončení potrebných úkonov bude podľa Paulovej možné začať s odpratávaním sutín. Spoločnosť Kosit, zabezpečujúca v Bielom Kostole odvoz odpadu, ponúkla veľkorozmerný kontajner ako pomoc postihnutej obci. Demoláciu by mali uhrádzať sami vlastníci.

Obecný úrad v pondelok zriadil aj transparentný účet v prospech piatich poškodených rodín, výťažok z neho bude medzi ne rozdelený. Obec sa podľa starostky okrem iného chce obrátiť aj na Centrálny krízový fond Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je vytvorený pre pomoc pri živelných pohromách a katastrofách.