Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Výstavba obchvatu Bratislavy by sa mala začať na prelome r.2015/2016

Premávka cez Dunajskú Lužnú Foto: TASR

Uviedol to minister dopravy Ján Počiatek v odpovedi na interpeláciu poslanca za Most-Híberáda Érseka.

Bratislava 21. júla (TASR) – Časť diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7, ktoré budú súčasťou obchvatu Bratislavy, by sa mali začať stavať na prelome rokov 2015 a 2016.

Uviedol to minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) v odpovedi na interpeláciu poslanca Národnej rady (NR) SR za Most-Híd Árpáda Érseka. Toho zaujímali reálne termíny a postupy prác týkajúce sa tohto projektu.

"Je to veľmi ambiciózny, ale z nášho pohľadu reálny termín," zdôraznil Počiatek. Zároveň pripomenul, že pri tomto projekte prebieha v súčasnosti súťaž na poradcu. Na úseky rýchlocesty R7 Bratislava Ketelec – Dunajská Lužná a Dunajská Lužná – Holice sú pritom už vydané územné rozhodnutia. Do konca tohto roku plánuje mať rezort dopravy k dispozícii aj právoplatné územné rozhodnutia na všetky úseky tejto stavby.

Potom sa bude môcť spustiť súťaž na koncesionára, teda firmu alebo konzorcium, ktorá cestu postaví a bude prevádzkovať.

Dunajská Lužná, mapka
Foto: bsk

"Vzhľadom na náročnosť je predpokladaná doba výstavby 48 mesiacov, je však možné, že niektoré úseky sa podarí dostať do užívania pre vodičov aj skôr," doplnil Počiatek. Cesta by sa mala stavať ako projekt verejno-súkromného partnerstva – PPP projekt. Takáto forma je podľa ministra najschodnejšou a najrýchlejšou alternatívou, ako mať cestu hotovú čo najskôr.

Poslanec Érsek ministra v tejto veci interpeloval preto, lebo si chcel overiť, či platí jeho sľub zo spoločného stretnutia so starostami zainteresovaných obcí v Čilistove z jesene 2013. Šéf rezortu dopravy mu tak v odpovedi potvrdil, že s výstavbou ciest sa bude môcť začať na prelome rokov 2015 – 2016. "Neostáva mi nič iné, len pevne veriť slovám ministra a dúfať, že vláda Roberta Fica konečne uľahčí život občanom na juhu Slovenska," zdôraznil Érsek.

Zároveň doplnil, že chce mať celú situáciu aj naďalej pod drobnohľadom. "Neustále budem kontrolovať dodržiavanie termínov, ktoré minister vytýčil," dodal Érsek.