Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Trnavský kraj

BUČANY/BOROVCE: Jahodové polia čakajú na samozberačov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

V Borovciach na desiatich a v Bučanoch na dvanástich hektároch si môžu jahody záujemcovia lastnoručne natrhať do vedier či prepraviek, odporúčané množstvo je nad päť kilogramov.

Bučany/Borovce 30. mája (TASR) – Jahodové polia v obciach Bučany v okrese Trnava a Borovce pri Piešťanoch opäť po roku zažijú inváziu zberačov. Spoločnosť Plantex odštartuje od utorka 31. mája novú sezónu samozberu pre tých, ktorí nemajú vlastnú záhradku a chcú si vychutnať chuť čerstvo pozberaných sladkých plodov.

V Borovciach na desiatich a v Bučanoch na dvanástich hektároch si môžu jahody vlastnoručne natrhať do vedier či prepraviek, odporúčané množstvo je nad päť kilogramov. "V Bučanoch postupne dozrievajú odrody Clery, Jolly, Arosa a Darselect. Na jahodovisku v Borovciach sú to Clery, Jolly, Elianny, Asia a Sonata, každá má iné vlastnosti," povedal dnes pre TASR agronóm Plantex, s.r.o., vo Veselom Ondrej Peťko. Podľa skúseností z minulých rokov do Bučian prichádzajú zberači z okolia Trnavy, Hlohovca, Nitry či Galanty, v Borovciach vidno značky áut z Piešťan, Trenčína, ale aj Žiliny či Martina. Zberači si podľa Peťka do domácností naberú koľko vládzu natrhať alebo zaplatiť, v priemere od 15 do 30 kilogramov.

"Predajcovia na trhoch či reštauračné zariadenia ale podstatne viac, aj 100 až 150 kilogramov," dodal Peťko. Zber sa riadi pravidlom, že k dispozícii sú postupne jednotlivé časti poľa. "Kým sa dozberá posledná, na prvej sú už jahody zase zrelé," dodal Peťko s tým, že denne si samozber jahôd nenechá ujsť okolo 800 až 1000 ľudí. Okrem vlastných vedier môžu použiť aj plastové vedierka, drevené košíčky a kartóny, ktoré Plantex pre odberateľov pripravil.

"Najviac sa nazberá a predá v prvých dvoch týždňoch. Vtedy sú jahody najväčšie, ale obsahujú aj viac vody. Najsladšie a aromatickejšie sú však tie neskoršie, hoci sú o čosi menšie. To málo ľudí vie, lebo, hoci ich samozber láka, nechcú byť na poli príliš dlho," povedal agronóm. Spoločnosť si podľa neho jahodoviská prenajíma od poľnohospodárov, na jednom mieste zotrvajú tri roky, potom treba zasadiť zase inde, pôda sa vyčerpá. "V Bučanoch sme už tretí rok, na budúci sa posunieme o kúsok ďalej, na susediace pole," dodal Peťko.