Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

Skalica stiahla návrh na zmenu stanov bratislavských vodární

Mesto Skalica, archívne foto Foto: TASR

Skalická samospráva minulý rok pristúpila k odpredaju svojho zhruba osempercentného podielu Grafobalu. Vo vstupe do vodární však bránia stanovy spoločnosti.

Bratislava 15. júna (TASR) – Akcionári Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) nebudú na valnom zhromaždení 30. júna rozhodovať o zmene stanov, ktorá by umožnila vstup súkromného investora do bratislavských vodární. Mesto Skalica, ktoré ešte vlani rozhodlo, že svoje akcie predá spoločnosti Grafobal z portfólia podnikateľa Ivana Kmotríka, totiž svoj návrh z programu rokovania valného zhromaždenia nakoniec stiahlo. TASR to potvrdil hovorca BVS Ján Pálffy.

Skalica žiadala o zmenu stanov aj začiatkom tohto roka. Mimoriadne valné zhromaždenie sa však nekonalo, pretože mesto svoju žiadosť napokon stiahlo tiež. Skalická samospráva minulý rok pristúpila k odpredaju svojho zhruba osempercentného podielu Grafobalu. Vo vstupe do vodární však bránia stanovy spoločnosti. Akcionármi totiž môžu byť len mestá a obce. Tento model je už však podľa Skalice prekonaný. Aby boli stanovy zmenené, je potrebný súhlas najmenej dvojtretinovej väčšiny hlasov prítomných akcionárov BVS na valnom zhromaždení. 

Na riziko privatizácie akcií BVS upozornili opätovne minulý týždeň aj niekoľkí bratislavskí mestskí poslanci. Podľa nich Dozorná rada BVS nesúhlasila ani so zmenou stanov, ani s predajom akcií. Rovnaký postoj malo zaujať v minulosti aj bratislavské mestské zastupiteľstvo. Časť poslancov dokonca zvažovala zvolať mimoriadne mestské zastupiteľstvo, ak by Skalica svoj návrh na zmenu stanov do dnešného dňa nestiahla.

Väčšinový akcionár BVS - hlavné mesto pred niekoľkými dňami TASR uviedol, že jeho postoj sa vo veci návrhu zmeny stanov nezmenil. "Primátor odmieta akékoľvek oslabenie vplyvu Bratislavy v tomto podniku,"uviedla hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.