Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Trnavský kraj

Ochranári obnovujú vodný režim Čiližského potoka pri Gabčíkove

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ján Lašák

Investície do obnovy potoka sú približne 700.000 eur.


Gabčíkovo 14. júna (TASR) - Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) v týchto dňoch začalo finálne práce na sprietočnení Čiližského potoka a obnove jeho vodného režimu. TASR o tom informovala Katarína Tuhárska z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ).

Ako povedala, Čiližský potok je dnes len malým plytkým potokom, ale jeho meandrujúci tok je pozostatkom bočného ramena Dunaja a jeho kedysi rozsiahlej vnútrozemskej delty. Rameno sa od hlavného toku odpájalo už pri Šamoríne (Čilistov) a pretekalo Podunajskou nížinou k Číčovu, kde sa vlievalo späť do Dunaja. "Vďaka protipovodňovým opatreniam, napriamovaniu toku Dunaja a odvodňovaniu Podunajskej nížiny sa jeho tok postupne skracoval už od 17. storočia, ale až v 20. storočí bola vykonaná séria vodohospodárskych zásahov, ktoré viedli k odvedeniu jeho vôd do križujúcich odvodňovacích kanálov, následkom čoho sú takmer dve tretiny 33,5 km dlhého potoka bez vody," vysvetlila manažérka projektu Tuhárska. Podčiarkla, že starší obyvatelia územia Žitného ostrova si pamätajú ako bolo v potoku vždy dosť vody na letné kúpanie a dodnes rozprávajú o množstvách ulovených rýb.

Podľa jej ďalších slov bez vody však zanikajú aj vhodné podmienky pre rastliny a živočíchy tejto oblasti. Z viacerých pôvodne celkom bežných druhov sa dnes stali ohrozené. V území európskeho významu majú svoj domov v Čiližských močiaroch ryby (blatniak tmavý, čík európsky, pĺž severný, lopatka dúhová), vážky aj obojživelníky (kunka červenobruchá, skokan zelený), vídať tu bociana čierneho, rybárika riečneho a mnohé iné vtáky. Nájdeme tu tiež vzácneho hraboša severského panónskeho, ktorý v týchto mokradiach prežil od doby ľadovej. Brehové porasty a mokrade sú útočiskom aj iným živočíchom v otvorenej poľnohospodárskej krajine.

BROZ obnovuje Čiližský potok od Gabčíkova cez Pataš, Veľký Meder, Čiližskú Radvaň po Číčov v okresoch Dunajská Streda a Komárno, vrátane mokradí v jeho okolí. "So širokou podporou vodohospodárov, poľnohospodárov a miestnych obyvateľov postupne realizujeme opatrenia na prinavrátenie života do vodného toku už od roku 2013. Prehĺbili sme viaceré zanesené úseky, rozšírili zúžené koryto, odstránili nefunkčný vodohospodársky objekt aj čiernu skládku stavebného odpadu, vybudovali stavidlá na zadržiavanie vody v mokradiach," povedala Tuhárska s tým, že ochranári začali finálnu a najkomplikovanejšiu časť obnovy potoka na miestach, kde je potok prerušený dvomi odvodňovacími kanálmi.

"Budujeme dve zhybky, t.j. vodohospodárske objekty umožňujúce mimoúrovňové križovanie dvoch tokov, ktoré prevedú tok Čiližského potoka popod kanál a zavodnia suché časti. Obnova Čiližského potoka bude ukončená na jeseň 201," pokračovala manažérka.

Investície do obnovy potoka sú približne 700.000 eur, pričom 75 % poskytla Európska komisia cez program LIFE+ a zvyšok kofinancuje Ministerstvo životného prostredia SR. Na projekte BROZ spolupracuje aj s Prírodovedeckou fakultou Univerzity Komenského a Výskumným ústavom vodného hospodárstva. Ochranári obnovili počas projektu aj viac ako 650 hektárov mokradí a nížinných lúk vhodných ako biotopy pre ohrozené druhy, ktoré však budú mať pozitívny vplyv aj na zadržiavanie vody na Podunajsku, zlepšenie mikroklimatických pomerov a boj so suchom a povodňami.