Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Cykloprehliadky s architektom pokračujú, pribudla téma o Trnávke

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Záujemcovia po roku môžu opäť spoznať mesto cez industriálne stavby a urbanistické riešenia.

Trnava 23. júla (TASR) – Cykloprehliadky Trnava očami architekta budú mať v tohtoročnom auguste svoje pokračovanie. Záujemcovia po roku môžu opäť spoznať mesto cez industriálne stavby a urbanistické riešenia. Prvá cykloprehliadka Mesto na prahu moderny bude v sobotu 3. augusta. Ukáže, ako sa začali písať moderné dejiny tohto krajského mesta.

"Tohtoročnou novinkou je téma Proti prúdu trnavských vôd, ktorá bude 17. augusta. Povedie popri toku Trnávky, kde prezradím viac o úpravách koryta, prejdeme okolo mostov vedúcich ponad rieku, ukážem známy trnavský vodojem, miesta, kde sa kúpali Trnavčania a lokalitu, ktorá bola postavená pre obyvateľov zatopených dedín na Orave," uviedol architekt Miroslav Beňák, ktorý každý rok sprevádza návštevníkov.

Tretia prehliadka 31. augusta má trasu okolo dominánt, ktoré prinieslo 20. storočie. Jedným z nich boli automatický mlyn NUPOD od známeho architekta Emila Belluša a ďalšie významné objekty súvisiace so spracovaním poľnohospodárskych plodín. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva sa 14. septembra cykloturisti vydajú Po cestách trnavského industriálu, ktorého súčasťou je cukrovar, pôvodný Kamenný mlyn či bývalé železničné depo.

Podujatie pripravuje Oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism. Zaujímavosťou je, že cykloprehliadku možno absolvovať už nielen na svojich, ale aj zapožičaných mestských elektrobicykloch. Prehliadky začínajú vždy pri mestskej veži a môžu prísť aj anglicky hovoriaci návštevníci. Vhodné je si však vopred zarezervovať vstupenky.