Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Do Európskeho týždňa mobility sa zapojí aj Trnava

Mesto Trnava Foto: TASR/Henrich Mišovič

Mesto sa dlhodobo venuje budovaniu cyklistických trás, aby aj v nových podmienkach nárastu automobilizmu podporilo bezpečnú cyklistickú dopravu.

Trnava 15. septembra (TASR) - Mesto Trnava sa aj tento rok zapojí do kampane Európsky týždeň mobility, koordinovanej na národnej úrovni Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP). Od stredy (16.9.) do utorka (22.9.) bude v Trnave mestská autobusová doprava zdarma pre každého, kto sa pri nástupe preukáže vodičovi vodičským preukazom. Informoval hovorca Mestského úradu Trnava Pavol Tomašovič.

"Motto tohtoročnej kampane je 'Vyber, zmeň, kombinuj' s cieľom motivovať obyvateľov miest, aby okrem osobných motorových vozidiel využívali aj iné alternatívy dopravy a ich kombinácie," uviedol Tomašovič s tým, že správnou voľbou môže každý z nás významne prispieť k zlepšeniu svojho zdravia a životného prostredia. Nemenej dôležitý je fakt, že častejším využívaním a kombinovaním pešej, cyklistickej a mestskej hromadnej dopravy namiesto áut šetríme nielen vlastné finančné prostriedky, ale znižujeme náklady aj obciam a mestám, v ktorých žijeme.

Podľa jeho slov s cieľom spríjemniť chodcom pohyb po historickom centre mesta rozšírila tento rok trnavská mestská samospráva pešiu zónu z Hlavnej a Trojičného námestia aj na zrekonštruovanú Hviezdoslavovu ulicu. Mesto sa dlhodobo venuje budovaniu cyklistických trás, aby aj v nových podmienkach nárastu automobilizmu podporilo bezpečnú cyklistickú dopravu, ktorá má v Trnave fanúšikov a silnú tradíciu. "Preto v rámci Európskeho týždňa mobility sme pripravil v piatok (18.9.) od 12.00 do 16.00 h na Hviezdoslavovej ulici verejnú diskusiu o tom, ako sa majú správať cyklisti ako účastníci cestnej premávky a aké pravidlá musia dodržiavať pri jazde po chodníkoch cez pešiu zónu," povedal Tomašovič. Dodal, že na otázky občanov bude od 14.30 h odpovedať prvý národný cyklokoordinátor Peter Klučka, jeden z autorov Národnej stratégie rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v SR a dlhoročný propagátor cyklistiky. Okrem toho bude v Parku Janka Kráľa vyznačená druhá časť cyklochodníka vodorovným a zvislým dopravným značením.