Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Trnavský kraj

Festival Pece bez hraníc završuje cezhraničný projekt

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dolné Saliby 8. augusta (TASR) – Sobotňajšie podujatie Pece bez hraníc v Dolných Salibách pri Galante vzniklo vďaka spusteniu cezhraničného projektu, ktorý umožnil vybudovať v obci a v partnerskom maďarskom meste Pannonhalma komunitné piecky. Premiérovo v nich tradičným spôsobom piekli posúchy a ťahané štrúdle v piatok (7. 8.) účastníci kurzov, v sobotu gastrofestival pokračuje podľa starostu Ľudovíta Kovácsa celodenným programom.

"O oba kurzy bol veľký záujem nielen u našich obyvateľov, ale prihlásili sa aj z okolitých obcí, zo Šamorína, Bratislavy i Galanty," povedal starosta pre TASR. Ako školiteľky oslovila obec na ťahanú štrúdľu 'staré pekárky' z Blatnej pri Ostrove, posúchy učili pripravovať miestni odborníci, ktorí ich podľa Kovácsa s úspechom ponúkajú na tradičných dolnosalibských Jurtových slávnostiach.

Na príprave sobotňajšieho programu sa podieľali obaja partneri projektu. Hlavnou súčasťou gastro časti je pečenie prasiatka v novej peci a súťaž vo varení guláša. V kultúrnej časti sa predstavia deti zo salibskej materskej a základnej školy a sokoliari z Pannonhalmy, vystúpia aj folklórne skupiny Varsás, Bendő a Dió Héj. "V popoludňajších hodinách sa v peci budú piecť okrem prasiatka aj bravčové koleno a posúchy, budú dostupné aj ryby a dolnosalibský hovädzí guláš. Otvorené bude Obecné múzeum a výstavy inštalované k 70. výročiu založenia Csemadoku a 50. výročiu založenia Dolnosalibského maďarského spevokolu," informoval Kovács.

Rozpočet vedúceho partnera projektu v rámci Interreg V-A Slovenská republika - Maďarsko, ktorým boli Dolné Saliby, na realizáciu myšlienky komunitných pecí bol vyše 35.000 eur. „Z obecných peňazí sme doložili ďalších 20.000 eur na vybudovanie zázemia pri pieckach,” povedal Kovács. Rozpočet vo výške 20.000 eur mali na projekt aj v Pannonhalme, kde projekt spustia o niečo neskôr.