Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Držiteľom ocenenia za modernú obec sa tento rok stala Trnavá Hora

Ilustračné foto. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Združenie udelilo ocenenie pri príležitosti schválenia zákona o obecnom zriadení.

Ružomberok 4. septembra (TASR) – Ocenenie Zdravá otvorená moderná obecná samospráva za rok 2020 získala obec Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom. Slávnostné udelenie ceny sa uskutočnilo v piatok v Ružomberku.

„Samospráva si ocenenie odniesla predovšetkým za aktívny prístup v informovaní občanov, zverejňovanie nad rámec zákona, otvorenú komunikáciu s občanmi a podporu komunitného, ale aj životného prostredia obce," konkretizoval predseda Združenia občanov miest a obcí Slovenska Peter Uhlár.

Podľa Uhlára združenie udelilo ocenenie pri príležitosti schválenia zákona o obecnom zriadení. Ide o cenu za proobčiansky prístup, aktívne zverejňovanie a podporu participácie v obciach do 5000 obyvateľov. Cieľom udeľovania ceny je motivovať menšie samosprávy k transparentnosti a zapájaniu občanov do správy vecí verejných.

„Prvýkrát sme vyhodnocovali aj rebríček transparentnosti obcí, ktoré nie sú mestami alebo mestskými časťami a nemajú viac ako 5000 obyvateľov. Víťazom sa stala obec Banka z okresu Piešťany," doplnil Uhlár.

Cenu pre otvorenú samosprávu za rok 2020 vyhlásilo v rámci projektu „Zorientuj sa v samospráve," podporeného ACF Slovakia, občianske združenie Združenie občanov miest a obcí Slovenska.