Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Najväčšia revitalizačná akcia na slovenskom úseku Dunaja vrcholí

Na snímke práce na najväčšej revitalizačnej akcie na slovenskom úseku Dunaja - sprietočnenie a znovunapojenie Veľkolélskeho ramena na Dunaj na Veľkolélskom ostrove pri Komárne Foto: TASR/Milan Drozd

Projekt podporujú Európska komisia (EK) a Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Odhadovaný rozpočet je asi jeden milión eur.

Zlatná na Ostrove/Veľký Lél 22. mája (TASR) - Práce na pripojení Veľkolélskeho ramena k Dunaju pri obci Zlatná na Ostrove v okrese Komárno vrcholia. Investori a realizátori dnes priamo na mieste činu predstavili novinárom výsledky projektu LIFE - Ochrana vtáctva Podunajska, ktorý sa realizuje na jednom z najzachovalejších dunajských ostrovov.

"Veľkolélske rameno bolo v minulosti vodohospodárskymi úpravami oddelené od hlavného toku Dunaja, prestala doň prúdiť dunajská voda. Pri veľkých záplavách sa voda prelievala zvrchu," uviedol manažér projektu Tomáš Kušík z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) s tým, že rameno sa zanieslo sedimentmi. Počas letného obdobia vysychalo a život rýb a vtákov zanikol.

Priniesť opäť život na Dunaj

Podľa jeho ďalších slov myšlienka sprietočniť rameno nie je nová, ale BROZ sa podarilo dostať od myšlienky až k realite. "Momentálne sa konajú záverečné práce sprietočnenia tohto ramena, posledná májová veľká voda nám časový plán zmenila. Odstraňuje sa veľké množstvo materiálu, s ktorým sa vyplnilo pôvodné koryto. Teraz sa oživuje spojenie s riekou Dunaj, ryby môžu voľne plávať na svoje neresiská, môžu sa tu rozmnožovať. V ramene sa obnovuje prúd vody, zlepšuje sa jej kvalita," priblížil. Dodal, že práce ešte nie sú ukončené, je tam ešte viacero objektov. "Treba ukončiť ešte jedno verejné obstarávanie na rekonštrukciu prívodovej cesty na ostrov, plánujeme vytvoriť mostík, aby sme dosiahli plné sprietočnenie ramena." Projekt podporujú Európska komisia (EK) a Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Odhadovaný rozpočet je asi jeden miliónov eur.

Vodohospodárska výstavba, š. p., spoločne s ochranármi a MŽP chcú realizáciou tohto projektu pomôcť rieke Dunaj. "Prinesieme život do veľkolélskeho ramena. Z celkových nákladov 50 percent platí EÚ, 40 percent MŽP a zvyšných 10 percent Vodohospodárska výstavba, ktorá zabezpečuje aj stavebný dozor," konštatoval generálny riaditeľ š. p. Ladislav Lazár. Pripomenul, že ľudia vo Vodohospodárskej výstavbe majú radi prírodu, majú radi Dunaj, a preto to robia. "Oživenie ostrova má veľký význam aj pre turistiku, ľudia tu môžu chytať ryby, môžu chodiť na vychádzky, bude to atraktívna oblasť," zdôraznil.