Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Využívanie autobusov MHD v Dunajskej Strede je veľmi rozdielne

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Linkami mestskej hromadnej dopravy radi cestujú študenti a dôchodcovia, ktorí majú s vernostnou kartou mesta výrazné zľavy.

Dunajská Streda 29. decembra (TASR) - Autobusová linka cez dunajskostredskú mestskú časť Malé Blahovo je čoraz obľúbenejšia.

Vyplýva to z prieskumu dopravného odboru Mestského úradu Dunajská Streda, ktorý zisťoval súčasný stav využívania liniek mestskej hromadnej dopravy (MHD) prevádzkovanej akciovou spoločnosťou SAD Dunajská Streda. Informoval o tom vedúci odboru Zoltán Zalaba.

"Linky MHD v Dunajskej Strede sú využívané veľmi odlišne. Niektoré spoje sú veľmi frekventované, iné zívajú prázdnotou," konštatoval. Ako dodal, na linke č. 1, ktorá je v prevádzke už tri roky, cestuje mesačne v priemere 8000 osôb, ale cez letné prázdniny ich počet klesne na 3000. Linka č. 2 začala premávať iba od septembra. Jej trasa povedie aj cez mestskú časť Malé Blahovo a hneď v prvom mesiaci prepravila 1200 osôb, v októbri až 1800 cestujúcich. "Táto linka má zastávku aj pri dvoch nových zdravotných strediskách," podotkol Zalaba.

Podľa jeho slov sú spomínané linky v čase rannej a poobedňajšej špičky maximálne využité, cez deň však nimi cestuje málo ľudí. "Najväčší záujem je o raňajšie robotnícke spoje, ktoré smerujú k priemyselnej zóne. V iných časoch je prevádzka týchto liniek pre nezáujem stratová," potvrdil.

Zalaba je toho názoru, že najideálnejším a najekologickejším riešením by bolo, keby ľudia cestovali do práce a následne domov mestským autobusom. Zmiernili by sa tak aj problémy s parkovaním v meste.

Linkami mestskej hromadnej dopravy radi cestujú študenti a dôchodcovia, ktorí majú s vernostnou kartou mesta výrazné zľavy.