Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

V Dunajskej Strede sa vyzbieralo 170 ton odpadu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Cieľom jarného upratovania je predísť tvorbe ilegálnych skládok v meste.

Dunajská Streda 19. mája (TASR) - Počas troch týždňov vyzbierali v Dunajskej Strede o 20-30 ton odpadu viac ako v prechádzajúcom roku.

Počas jarného upratovania odstránili v meste celkom 170 ton komunálneho odpadu, štyri tony bioodpadu a 680 kg elektroodpadu. Konštatoval to vedúci technického oddelenia Mestského úradu Dunajská Streda Ernő Lelkes.

„V segmente elektroodpadu sme počítali s vyšším objemom. Nižšie čísla pripisujeme záujmu nelegálnych zberačov z mesta a okolia, ktorí sa prehrabávali v elektroodpade hlavne pred domami,“ priblížil Lelkes. Dodal, že obyvatelia obytnej zóny sa v rámci jarného upratovania mohli zbaviť veľkorozmerného odpadu, ktorý sa nezmestí do bežných kontajnerov, napríklad starého čalúneného nábytku.

Podľa jeho ďalších slov zber a odvoz odpadu realizovali pracovníci spoločnosti odpadového hospodárstva ASA a mestského podniku Municipal Real Estate. V prvé dva víkendy boli na zber a odvoz nasadené dve, v tretí víkend štyri smetné autá a zakaždým bolo v prevádzke aj jedno menšie nákladné auto. Ako vedúci odboru zdôraznil, cieľom jarného upratovania je predísť tvorbe ilegálnych skládok v meste. Náklady jarného upratovania sa pohybujú vo výške 10-15.000 eur. V Dunajskej Strede bude ďalšie upratovanie v jesenných mesiacoch.