Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Trnavský kraj

Dunajská Streda rieši problematiku parkovania a verejného odpadu

Foto: Ilustračné foto: TASR/Tomáš Halász

Primátor sa netajil tým, že je zvedavý na nápady, kde sa majú zriadiť parkoviská, hoci aj na úkor zelene, tak aby to bolo čo najmenej bolestivé.

Dunajská Streda 17. marca (TASR) – Vedenie mesta Dunajská Streda v záujme riešenia aktuálneho problému parkovania a čistenia mesta iniciovalo stretnutie so zástupcami bytových samospráv. Spoločne hľadajú riešenie na dnešnej konferencii, ktorá sa bude konať vo večerných hodinách.

„Na začiatku každého roka organizujú občania veľké jarné upratovanie a v tomto roku, keď veľkonočné sviatky budú už koncom marca, sa skrášľovanie nášho bezprostredného okolia uskutočni oveľa skôr,“ konštatoval primátor Zoltán Hájos. Dodal, že aj o širšie okolie mesta sa treba starať, čo sa dá dosiahnuť len spoločnými silami. „Táto myšlienka bola podnetom na stretnutie, ktoré sa koná dnes vo veľkej konferenčnej sále radnice, kde by sme s predsedami združení domových dôverníkov a vlastníkov bytov chceli prebrať dve témy,“ ozrejmil primátor s tým, že prvá z nich sa týka udržiavania čistoty mesta. „Chceli by sme zefektívniť zber separovaného odpadu a na druhej strane dosiahnuť správne nakladanie s komunálnym odpadom, pretože napriek našej doterajšej snahe je situácia okolo stojísk pre smetné kontajnery stále neuspokojivá,“ konštatoval. Podčiarkol, že v súvislosti s touto témou sa už aj pred časom stretol s domovými dôverníkmi, ale v záujme efektivity musia o tom hovoriť asi viackrát. „Myslím si, že práve zvolení zástupcovia bytových samospráv sú tí, ktorí môžu občanov v tejto oblasti najviac ovplyvniť,“ zdôraznil.

Druhá téma sa týka parkovania, hlavne vo večerných hodinách, keď vládnu na sídliskách veľmi zlé podmienky. „Sme zvedaví na návrhy o zriadení nových parkovísk. Občania totiž požadujú vo svojom okolí krásnu zeleň, kde nechýbajú stromy a kriky, ale na druhej strane tvrdia, že je málo parkovacích miest. Pred zmenou režimu sa v pláne mesta počítalo len s jedným alebo 1,5 parkovacieho miesta pre dve rodiny, ale dnes sú v jednej rodine aj dve-tri autá," priblížil Hájos.

Primátor sa netajil tým, že je zvedavý na nápady, kde sa majú zriadiť parkoviská, hoci aj na úkor zelene, tak aby to bolo čo najmenej bolestivé. „Očakávame preto návrhy predsedov samospráv, domových dôverníkov a vlastníkov bytov. Vďaka nášmu minuloročnému hospodáreniu, ktoré sme uzavreli s viac ako miliónovým prebytkom, by sme v tomto roku chceli zabezpečiť ďalší rozvoj mesta, a na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva predložíme návrh takej modifikácie rozpočtu, ktorej jedným z cieľov je vytvorenie nových parkovacích miest,“ uzavrel primátor mesta.