Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Trnavský kraj

V srdci Žitného ostrova sa spustila kampaň Chráňme naše mesto

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavel Neubauer

Po úspešnej akcii proti vandalizmu, ktorá v roku 2013 získala prestížne ocenenie Asociácie PR na Slovensku, sa mesto Dunajská Streda rozhodlo motivovať svojich obyvateľov na separovaný zber odpadu.

Dunajská Streda, 8. septembra (TASR) - Paralelne, so začiatkom školského roka, mesto Dunajská Streda spúšťa svoju ďalšiu verejnoprospešnú kampaň, ktorá potrvá do konca októbra. Po úspešnej akcii proti vandalizmu s názvom "Mám Ťa rád, Dunajská Streda!" ktorá v roku 2013 získala prestížne ocenenie Asociácie PR na Slovensku, sa mesto rozhodlo motivovať svojich obyvateľov na separovaný zber odpadu.

"Zvýšením podielu separovaného odpadu a s jeho správnym narábaním, by obyvatelia v značnej miere prispeli k ochrane vlastného životného prostredia a vďaka znížením nákladov na odvoz smetí by sme dosiahli značné úspory pre mesto. Okrem krajšieho životného prostredia, usporiadanejších a čistých zberných ostrovčekov a celkového krajšieho vzhľadu nášho mesta by to znamenalo v konečnom dôsledku aj to, že by sa znížili obyvateľom poplatky za odvoz komunálneho odpadu," konštatoval primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos. "Čistotu v našom meste by sme radi dosiahli pozitívnou motiváciou a osvetou obyvateľov," pokračoval.

Od začiatku septembra sú v meste vyvesené pestrofarebné plagáty, cieľom ktorých je upriamiť pozornosť na separovanie. Dvojjazyčný slogan vo forme slovnej hry "odpadNEŠ" aktivizuje obyvateľov a vyjadruje myšlienku: Každý odpad má svoje miesto - odNES ho tam, kam patrí. Kampaň sa v značnej miere sústreďuje na mladú generáciu. Mesto v spolupráci so spoločnosťou .A.S.A. SLOVENSKO spúšťa súťaž v zbere papiera na všetkých základných školách v meste, v rámci čoho dve najusilovnejšie školy dostanú okrem finančnej motivácie aj vecné dary v celkovej hodnote 2000 eur, ako aj celodenný zájazd do Rakúska pre deti. Rozšíria sa aj obľúbené prednášky Smietko pre deti, o interaktívnu zábavu žiakov všetkých základných škôl mesta sa postarajú divadelníci spolku Rivalda z Dunajskej Stredy.

"Je nám veľkým potešením participovať na ďalšej zaujímavej verejnoprospešnej kampani v Dunajskej Strede a prispieť ňou k zvýšeniu životnej úrovne obyvateľov a ku skrášľovaniu tohto pekného mesta v srdci Žitného ostrova," uviedla Szilvia Néveri Varagya, konateľka spoločnosti aPRimage, s. r. o., s ktorou sa spája okrem iného aj kampaň Mám Ťa rád, Dunajská Streda! "Sme si vedomí toho, že s osvetou treba začať už od najmenších, aby sa už v mladom veku stala ochrana životného prostredia a v rámci nej aj separovanie odpadu prirodzenosťou. Obyvateľov sa tentoraz snažíme osloviť kreatívnymi, pozitívnymi a aktivizujúcimi prostriedkami."

Podľa spoločnosti .A.S.A. SLOVENSKO triedenie odpadu v Slovenskej republike zaostáva za okolitými krajinami. ".A.S.A. má dlhoročné skúsenosti so separáciou a zároveň aj ekologickou edukáciou, tak sa tešíme z tohto projektu kvôli tomu, že je zameraný na mladú generáciu, na základné školy. Práve tie deti, to čo sa naučia v škole, tie správne, dobré návyky, potom v domácnosti možno budú vedieť vystríhať rodičov: Pozor, tá plastová fľaša tam nepatrí, pozor, tá sklenená fľaška tiež. Prosím mamina, zvlášť! Preto táto myšlienka má veľký efekt a je to jedinečný projekt," vysvetlila Ester Méraiová hovorkyňa spoločnosti.