Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Energetická koncepcia Trnavy počíta s teplom z bohunickej atómky

Atómová elektráreň Bohunice V2. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Využívať i naďalej existujúci funkčný a efektívny systém diaľkového zásobovania teplom horúcovodom z jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice je jedným z cieľov Energetickej koncepcie mesta Trnava.

Trnava 17. februára (TASR) - Využívať i naďalej existujúci funkčný a efektívny systém diaľkového zásobovania teplom horúcovodom z jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice je jedným z cieľov Energetickej koncepcie mesta (EKM) Trnava. A to aj s ohľadom na plánované zachovanie jadrovej elektrárne V2 v nasledujúcich rokoch. Program vznikol pred deviatimi rokmi. Mestské zastupiteľstvo prijalo na svojom dnešnom zasadnutí jeho aktualizáciu do roku 2020.

V meste Trnava a jeho okolí sa okrem jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice nachádzajú i ďalšie nové a pripravované zdroje energie, potenciál ktorých možno v prípade potreby využiť pre zásobovanie mesta. „Pri individuálnych zdrojoch tepla je záujem mesta naďalej stavať na zemnom plyne vzhľadom na vysoký stupeň plynofikácie Trnavy a priaznivých faktoroch emisií CO2 v lokalite. Bude podporovať zdroje tepla na zemný plyn s vysokou účinnosťou výroby, no pritom sa však počíta v odôvodnených prípadoch aj s postupným nahrádzaním týchto zdrojov obnoviteľnými zdrojmi tepla,“ konštatoval spravodajca materiálu, poslanec Matej Lančarič.

Samospráva chce napomáhať postupnému zavádzaniu obnoviteľných zdrojov energie, najmä biomasy, no zdroje tepla na tejto báze chce budovať mimo existujúcej sústavy centrálneho zásobovania teplom i mimo ucelenej bytovej zástavby.

Energetickú koncepciu mesta Trnava vypracovala v roku 2006 Stavebná fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, rovnako ako jej aktuálne schválený doplnok. V ňom konštatuje, že v katastrálnom území mesta Trnava je 1165 zdrojov tepla (z toho sú 3 parné kotle, 140 tradičných zdrojov tepla, 8 parných vyvíjačov, 880 plynových infražiaričov, 70 teplovzdušných plynových agregátov a ďalšie). Prevažujú zdroje tepla stredných výkonov (200 - 500 kW), štandardná účinnosť spaľovania je 90 % a priemerný vek zdrojov tepla je 10 rokov. Dodatok vyčísľuje aj dosahy novej energetickej legislatívy na EKM Trnava.

V súčasnosti je cena tepla v Trnave rozdielna podľa dodávateľov. Trnavská teplárenská, a. s., dodáva 1 MWh za 56,6 eura, TT - KOMFORT, s. r. o., za 82,8 eura a ESM - YZAMER, s. r. o., za 84,2 eura. Pre porovnanie v Hlohovci to je 70 eur, v Piešťanoch 106,3 eura, Trenčíne 107,64 eura a Nitre 102,48 eura. V Bratislave to je 105,8 eura a v Prešove 96, 2 eura, všetko s DPH.