Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Na Záhorí našli otrávené chránené dravce

Na snímke otrávené dravce. Foto: dravce.sk/Boris Maderič

Podľa ochranárov ide o sériu úmyselných otráv dravých vtákov počas tohtoročnej jari.

Senica 6. mája (TASR) - V oblasti Záhoria boli opäť nájdené otrávené dravce - dve vzácne haje červené a jedna kaňa močiarna - ktorých spoločenská hodnota ako chránených druhov bola vyčíslená na 186.000 eur. Nález sa podarilo odhaliť vďaka informáciám verejnosti a rýchlej reakcii príslušníkov polície, pracovníkov Štátnej ochrany prírody SR a Ochrany dravcov na Slovensku. Informovala o tom Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku.

„V súčasnosti polícia vedie vyšetrovanie s cieľom odhaliť páchateľa tohto trestného činu,“ uviedol Veselovský. Podľa ochranárov ide o sériu úmyselných otráv dravých vtákov počas tohtoročnej jari. „V žiadnom prípade nešlo o náhodný skutok spôsobený nedbanlivosťou. Páchateľ vyložil otrávenú mäsitú návnadu do voľnej krajiny, skutok sa stal v hniezdnej dobe. Otravu ešte musia potvrdiť laboratórne analýzy,“ uviedol k prípadu Boris Maderič z tímu Life Eurokite.

Úmyselné otravy dravých vtákov sú podľa Veselovského vážnym problémom. Okrem toho, že hynú vzácne druhy, sú otrávené návnady nebezpečné aj pre ľudí a spoločenské zvieratá. „Najčastejšie používané jedy sa do organizmu vstrebávajú všetkými cestami, vdýchnutím, požitím, aj cez pokožku a sliznice. Môže sa stať, že s návnadou príde do kontaktu pes počas venčenia v prírode. Nástup otravy je rýchly, prvé výrazné príznaky prichádzajú do pár minút. Jed sa môže preniesť spolu s jeho slinami a výlučkami aj na majiteľa, ktorý sa psa snaží zachrániť,“ doplnil Veselovský.

Na snímke uhynutý dravec.
Foto: dravce.sk/Boris Maderič


Pri dokumentovaní miesta nálezu na Záhorí bolo skontrolované široké okolie, ďalšie uhynuté jedince a návnady už neboli nájdené. Aj tento prípad podľa Veselovského dokazuje, že verejnosť zohráva pri ochrane dravcov kľúčovú rolu. „Ľudia by mali spozornieť, ak nájdu uhynutého dravca ležiaceho na bruchu s poloroztiahnutými krídlami, kŕčovito zovretými pazúrmi, kúskami mäsa v zobáku alebo v blízkosti mäsitej návnady. Častým indikátorom otravy býva aj uhynutý hmyz v tesnej blízkosti nájdeného jedinca. Uhynutých jedincov sa nedotýkajte, aby ste neutrpeli ujmu na zdraví. Len ich odfoťte mobilom, poznačte si súradnice miesta nálezu a kontaktujte príslušné úrady,“ informoval Veselovský.

V prípade nálezu viacerých uhynutých chránených živočíchov, otrávených mäsových návnad alebo ak má verejnosť informácie, ktoré môžu napomôcť k odhaleniu páchateľa, je potrebné ich oznámiť polícii na telefónnom čísle 158.