Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Erb obce Gabčíkovo sa používa od roku 1994

Erb obce Gabčíkovo Foto: Obec Gabčíkovo

Heraldická komisia Slovenskej republiky vypracovala návrh, ktorý poslanci samosprávy schválili.

Gabčíkovo 3. augusta (TASR) - Erb obce Gabčíkovo vznikol v roku 1994 v čase, keď sa našla pečať obce zo 17. storočia. Heraldická komisia Slovenskej republiky vypracovala návrh, ktorý poslanci samosprávy schválili. "Základná farba erbu je modrá, symbolizuje Dunaj. Zelená farba naznačuje, že sme na Žitnom Ostrove, a tri trstiny svedčia o obilnici," povedal pre TASR starosta obce Gabčíkovo Iván Fenes.

Podľa jeho ďalších slov najstaršia písomná zmienka o obci pochádza z roku 1264. Stredoveká dedina Beš bola starým rodovým majetkom Amadeovcov, ktorí postavili opevnený kaštieľ. "Naši Amadeovci majú veľmi starý pôvod, podľa stredovekých kroník ich počiatky siahajú do čias kráľa Štefana I. Do tých čias sa situuje pôsobenie dvoch bratov údajne normandského, vikingského pôvodu Kelada a Gutha, z ktorých vznikol neskôr spojený rod Gutkeledovcov, následne aj rod Amadeovcov," vysvetlil starosta. Dodal, že dvojité meno svedčí o veľkej starobylosti rodu a je porovnateľné s menami takých rodov, akými sú Hunt-Poznanovci, Bogat-Radvanskovci a ďalšie.

Ako dodal, aj vlajka farebne kopíruje erb obce. "Erb, vlajka a pečať predstavujú základné symboly obce. Podobná je aj zástava obce, ktorá sa podobá vlajke, na rozdiel od nej je však vždy pevne spojená so žrďou. "