Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Trnavský kraj

Evanjelický a.v. kostol v Trnave potrebuje nový organ

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zborový farár verí, že sa im postupne podarí zo zbierok, od sponzorov, ECAV, prípadne od štátu či mesta zhromaždiť dostatok prostriedkov, aby mohli nový organ postaviť.

Trnava 26. decembra (TASR) – Koncert na podporu fondu pre stavbu nového organa v evanjelickom kostole v Trnave pripravil na nedeľu 28. decembra o 16.30 hodine Spolok koncertných umelcov v spolupráci s trnavským Cirkevným zborom Evanjelickej cirkvi a.v. (ECAV). Na podujatí zaznejú diela pre organ a trúbku známych skladateľov v interpretácii renomovaných umelcov Jána Vladimíra Michalka (organ) a Juraja Bartoša (trúbka). Hudobné kompozície priblíži v slove hudobná historička Ľudmila Michalková.

Koncert je jednou z prvých aktivít, ktorými chce zbor zhromaždiť prostriedky, aby mohol vymeniť súčasný trojmanuálový organ z roku 1948 za kvalitnejší. Dôvodom je, že jeho oprava, ako uviedol pre TASR zborový farár Rastislav Hargaš, by podľa odborníkov už nepriniesla zvýšenie kvality.

Evanjelický kostol v Trnave z roku 1924 nemal zatiaľ šťastie na dobrý organ. Prvý bol jednomanuálový a nepostačoval potrebám. Keď ho chceli v medzivojnovom období vymeniť, narazili na človeka, ktorý zobral peniaze, ale nástroj nedodal a neprimäl ho k tomu ani súdny spor. "K výmene došlo v roku 1948, trojmanuálový organ objednali u známej firmy Rieger. Avšak politická situácia prinútila majiteľov firmy i ich zamestnancov opustiť krajinu, a tak organ pod hlavičkou firmy stavali nakoniec z nekvalitného materiálu neodborníci, ktorí neboli schopní dodržať ani projekt nástroja," povedal Hargaš.

Zborový farár verí, že sa im postupne podarí zo zbierok, od sponzorov, ECAV, prípadne od štátu či mesta zhromaždiť dostatok prostriedkov, aby mohli nový organ postaviť. Nedeľňajší koncert nebude poslednou aktivitou pre tento účel, Hargaš má záujem dostať otázku viac do povedomia Trnavčanov i širšej verejnosti. "Vieme, že je to beh na dlhšiu trať," dodal.