Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Trnavský kraj

Exprezident Poľska A. Kwaśnievski dostane čestný doktorát UCM

Poľský exprezident Aleksander Kwasniewski. Foto: FOTO TASR/AP

Na slávnostné udelenie titulu nadviaže v utorok 2. decembra medzinárodná konferencia na tému postavenie prezidentov v politických systémoch.

Trnava 25. novembra (TASR) - Trnavská Univerzita sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave udelí čestný doktorát bývalému poľskému prezidentovi Aleksandrovi Kwaśniewskemu. Rozhodla o tom Vedecká rada (VR) univerzity, slávnostný akt sa uskutoční v pondelok 1. decembra.

Titul Doctor honoris causa udelí "za zásluhy o rozvoj slovensko-poľských vzťahov, aktívnu pomoc v prístupovom procese Slovenskej republiky do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie a za rozvíjanie spolupráce v stredoeurópskom regióne". Zasadnutie VR UCM s promóciou sa začne o 14. h v Divadle Jána Palárika v Trnave. Na podujatí by sa mali zúčastniť aj predseda vlády SR Róbert Fico, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister spravodlivosti Tomáš Borec i bývalí prezidenti SR Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič.

Návrh na udelenie titulu Doctor honoris causa bývalému poľskému prezidentovi predložila Vedecká rada Fakulty sociálnych vied (FSV) UCM. Návrh vzišiel i z existencie výborných vzťahov fakulty s poľským veľvyslanectvom na Slovensku a taktiež s viacerými partnermi z Poľskej republiky, napríklad s Fakultou manažmentu a správy na Univerzite Jana Kochanowskego v Kielcoch.

Aleksander Kwaśniewski je významná osobnosť v stredoeurópskom priestore, je dvojnásobným prezidentom Poľskej republiky v rokoch 1995-2005, ktorý sa zaslúžil o rozvoj slovensko-poľských vzťahov a dlhoročnú podporu Slovenska.

Na slávnostné udelenie titulu nadviaže v utorok 2. decembra medzinárodná konferencia na tému postavenie prezidentov v politických systémoch, ktorej hlavným organizátorom je FSV UCM v Trnave v spolupráci s Fakultou manažmentu a administrácie v Kielcoch, Katedrou politológie FSV Univerzity Karlovej v Prahe a s Katedrou politológie Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. Konferencia sa bude konať v priestoroch trnavskej radnice od 9.30 h. Na nej sa zúčastní a s príspevkom vystúpi aj Aleksander Kwaśniewski a viacero významných autorov, venujúcich sa problematike postavenia prezidentov, najmä zo Slovenska, Poľska, Českej republiky, ale aj z Maďarska či Uzbekistanu.

Informovala Katarína Žažová z FSV UCM.