Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Trnavský kraj

Trnavská univerzita pozýva nielen študentov na Týždeň fakulty

Trnavská univerzita, archívne foto Foto: TASR

Začiatok o 9.00 h bude patriť historikovi umenia a architektúry Adriánovi Kobetičovi, hovoriť bude na tému Umenie verzus zdravie v historických kontextoch.

Trnava 21. marca (TASR) – Tradičný Týždeň Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce (FZaSP) Trnavskej univerzity (TU) v Trnave pozýva študentov i širokú verejnosť zoznámiť sa s jednotlivými jej pracoviskami, získať nové skúsenosti a rozšíriť si obzory. V rámci neho sa uskutoční v stredu (22. 3.) prednáškový cyklus, informovala o tom Nela Krajčovičová z fakulty.

Začiatok o 9.00 h bude patriť historikovi umenia a architektúry Adriánovi Kobetičovi, hovoriť bude na tému Umenie verzus zdravie v historických kontextoch. "Umenie a architektúra od nepamäti kráčali ruka v ruke so zdravím. Vzťahy medzi nimi sa vyvíjali tak, ako sa vyvíjal pohľad spoločnosti na život a zdravie jedinca i komunity," pozvala záujemcov vedúca katedry ošetrovateľstva Andrea Botíková.

Katedra laboratórnych vyšetrovacích metód v zdravotníctve organizuje prednášku Františka Ondrisku Nové a novodiagnostikované parazitózy na Slovensku. "Za posledných 23 rokov sme na území Slovenska zaznamenali tri parazitárne ochorenia, ktoré sa v našich podmienkach síce pravdepodobne vyskytovali, ale sa na ne buď nemyslelo, alebo vtedy používanými diagnostickými metódami ich nebolo možné dokázať," avizoval Ondriska.

Katedra sociálnej práce pozvala dvoch svojich absolventov, ktorí aktívne pracujú na tomto poli a predstavia denný stacionár pre mladých dospelých ľudí so zdravotným postihnutím pohybujúcich sa v spektre autizmu a mentálneho postihnutia a Centrum pre deti a rodiny v Trnave.

Katedra verejného zdravotníctva sa bude prezentovať projektom Posilnenie prevencie hypertenzie a diabetu v krajinách juhovýchodnej Ázie. Tím z tejto katedry sa na ňom zúčastňuje v pozícii hlavného koordinátora. Zahraničné pracovisko Keňa si na Týždeň fakulty pripravilo prednášku Spoznaj úsmevy Kene, zdieľať svoje dlhoročné skúsenosti z pôsobenia v Keni budú Denisa Jakubcová a Zuzana Kráľová.