Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Festival Učiaca sa Trnava víta všetkých, ktorí chcú na sebe pracovať

Trnava, archívna snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Popoludní sú pripravené workshopy, ktoré povedú, okrem iných, aj spisovateľ Daniel Hevier.

Trnava 22. októbra (TASR) – Na viacerých miestach v Trnave sa v piatok konajú podujatia nového festivalu Učiaca sa Trnava. Workshopy, prednášky, vystúpenia odborníkov, ale aj diskusie sú podľa hovorkyne radnice Veroniky Majtánovej určené všetkým, ktorí chcú na sebe pracovať, ďalej sa vzdelávať a rozvíjať sa.

Až do večerných hodín sa budú podujatia konať v Kultúrnom centre Nádvorie, v Divadle Jána Palárika (DJP) i v iných miestach v rámci mesta.

Dopoludnia je pripravený zážitkový program pre žiakov základných škôl, tiež sa predstavia aktivity vybraných organizácií. Vystúpi napríklad Patrícia Hirschnerová z projektu Pracujúce mamy, Trnavčanka, ktorá sa umiestnila v tohtoročnom rebríčku 30pod30 magazínu Forbes. V DJP sú naplánované dva bloky motivačného programu pre stredoškolákov, v ktorých predstavia spolu šesticu mladých úspešných Trnavčanov. Sú medzi nimi barista - majster Slovenska z roku 2019 Šimon Janík, 15-ročná nádejná speváčka Mária Valentová, víťazka súťaže Sanremo Junior 2020 SR, i 21-ročná fotografka Viktória Blažová, ktorá už získala prvenstvo v celoštátnej súťaži AMFO 2020 a jej fotografie sú publikované vo svetovom časopise Vogue.

Popoludní sú pripravené workshopy, ktoré povedú, okrem iných, aj spisovateľ Daniel Hevier. "Ten prezradí, ako sa žiak nemusí učiť, a aj napriek tomu bude úspešný v škole," uviedla Majtánová. Hoaxom a konšpiráciám sa bude venovať novinár Vlado Šnídl. "Ak niekoho zaujíma, ako začať žiť udržateľne a vytrvať, môže prísť na workshop, ktorý pripravila Baterkáreň – prvé reuse centrum na Slovensku," dodala. Vo večerných hodinách si bude možné prísť vypočuť prednášky TEDA – #trnavská_veda z oblasti psychológie s Jarmilou Blahovou, či vesmíru a prírody so Samuelom Kováčikom z Vedátora. Záver festivalu bude venovaný panelovej diskusii, v ktorej moderátorka Andrea Šprochová privíta hostí z oblasti vzdelávania, kultúry či voľného času.

Festival organizujú LifeStarter, mesto Trnava a Trnavský samosprávny kraj. Na všetky podujatia sa treba vopred pre protipandemické opatrenia zaregistrovať na webovej stránke podujatia.