Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Trnavský kraj

Fond na podporu športu prispeje na obnovu plavárne STU v Trnave

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

Plaváreň s jediným krytým bazénom vhodným na plavecký šport v krajskom meste Trnava je pre havarijný stav zastaraných konštrukcií a technológií už tretí rok zatvorená.

Bratislava/Trnava 18. mája (TASR) - Slovenská technická univerzita (STU) môže obnoviť momentálne nefunkčnú plaváreň na Materiálovotechnologickej fakulte v Trnave. Správna rada Fondu na podporu športu 13. mája schválila na jej rekonštrukciu dotáciu 1,25 milióna eur. Informuje o tom STU na svojom webe.

Z celkového počtu 179 žiadostí fond odsúhlasil podporu pre 90 projektov. "Teší ma, že správna rada dospela ku konsenzu pri navýšení alokácie výzvy z 20 miliónov na konečných zhruba 31 miliónov eur. Všetky projekty, ktoré podľa vopred zverejnených kritérií dosiahli pri bodovaní odbornou komisiou 42 bodov, boli podporené. Z celkového počtu 90 žiadostí bolo 35 podporených a schválených na základe regionálneho princípu a 55 na základe celoštátneho princípu," priblížil predseda príslušnej odbornej komisie Gábor Asványi, ktorý je aj členom správnej rady Fondu na podporu športu.

Projekt rekonštrukcie plavárne v Trnave získal podporu z Fondu na podporu športu vo výške 1,25 milióna eur, vlastné zdroje univerzity predstavujú viac ako 1.370.773 eur. Na spolufinancovaní sa budú podieľať aj Trnavský samosprávny kraj a mesto Trnava, v sume po 400.000 eur.

Plaváreň s jediným krytým bazénom vhodným na plavecký šport v krajskom meste Trnava je pre havarijný stav zastaraných konštrukcií a technológií už tretí rok zatvorená. Univerzita chce problém s pôvodnými železobetónovými bazénmi vyriešiť novými nerezovými. Plánuje obnoviť aj všetky technológie, stropnú konštrukciu a opláštenie bazénovej haly, čo popri komforte a bezpečnosti výrazne zvýši aj energetickú efektívnosť a ekologickosť prevádzky plavárne.

"Verejné obstarávanie na dodávateľa sme úspešne ukončili, po tomto rozhodnutí fondu nám už nič nestojí v ceste, aby sme v najbližších týždňoch začali s rekonštrukciou. Po jej dokončení sa do bazénov vrátia plavci – či už študenti a zamestnanci fakulty, alebo trénujúci športovci a stovky detí z Trnavy a okolia, ktoré sa každoročne na plaveckých kurzoch práve vďaka dvom bazénom tejto plavárne naučia plávať," uviedol dekan Materiálovotechnologickej fakulty STU v Trnave Miloš Čambál. Zrekonštruovaná plaváreň sa stane integrálnou súčasťou campusu fakulty, v ktorom popri výučbových priestoroch, laboratóriách a internátoch budú mať študenti k dispozícii aj viaceré interiérové i vonkajšie športoviská a zóny na voľnočasové aktivity a relax.

Spolupráca s mestom a krajom na rekonštrukcii plavárne umožní využívanie vynovených bazénov aj plavcom a verejnosti z Trnavy a okolia.